Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wycieraczki jak opadają strasznie klapią,jakby waliły w tą osłonę plastykową pod szybą.Czy można je jakoś wyregulować? :zlosc:
Opublikowano

Stawiam na to, ze nie wala w plastik tylko w maske. Widac to po zdrapanej farnie na ramieniu.

Czesto jest to spowodowane uderzeniem autka (zle wyprowadzony przod). Jedyne co mozesz zrobic to wyregulowac maske.

Opublikowano

Klucz (bodajże 13, ale mogę się mylić) w łapkę i:

- zdejmujesz zaślepkę z osi obrotu wycieraczki (plastikowa, trzyma się "na wcisk", lepiej to robić z wyczuciem, bo można ją ułamać)

- odkręcasz kluczem śrubę mocującą wycieraczkę

- zaznaczasz (np. mazakiem) w jakim położewiu jest teraz założona wycieraczka na sworzeń który obraca wycieraczką,

- zdejmujesz wycieraczkę, przestawiasz ją o 1-2 ząbki w górę na ośce i zakładasz z powrotem

- sprawdzasz, czy po włączeniu wycieraczek nadal walą o karoserię na dole lub o słupek.

- jeśli nadal walą to przestawiasz do skutku (regulując góra-dół)

- skręcasz wszystko z powrotem

Sworzeń który obraca wycieraczką nie powinien mieć praktycznie żadnych luzów, więc jeśli u Ciebie lata jak Żyd po pustym sklepie to najprawdopodobniej masz już zużyty mechanizm. Wtedy regulacja może być nie możliwa (Po co ja pisałem wstęp z myślnikami ;) )Jest to standartowa usterka E34, i (niestety) nie są produkowane zamienniki tych mechanizmów. W takim przypadku użyj "szukaj" i znajdź odpowiedni temat na forum - przypadek tych mechanizmów był wielokrotnie wałkowany (na tej stronie masz dużo więcej na temat wymiany.

$M$