Skocz do zawartości

Jakie oleje leje sie do samochodow BMW itp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ze wzgledu na moja uboga wiedze na temat samochodu BMW a czyms musze jezdzic pytam was o nastepujace rzeczy.

Kupilem niedawno samocho BMW 324d e-30 i chcialem powymieniac wszystkie plyny oraz filtry i teraz mam takie pytania:

- nie wiem jaki byl wczesniej olej w silniku, na jaki mam wymienic marka lepkosc itd i ile go nalezy kupic(jakie zalecalo BMW w tamtych czasach lub teraz)

-zaczyna migac kontrolka od plynu hamulcowego czy moge dolac plynu czy wymieniac na nowy jaki plyn itd (czy jest moze dowolna interpretacja co wleje do zbiorniczka)

-jaki plyn do chlodnic stosuje sie w silnikach BMW poniewaz rowniez chcialbym go wymienic.

Reszta to swiece filtry oraz sprawdze rozrzad.

Powiedzcie ile moga mniej wiecej kosztowac takie rzeczy jak filtry (olej paliwa, powietrza) oraz swiece zarowe, i czy ktos na slasku moze polecic jakis dobry warsztat sklep z czesciemi itd. Mam swoja "emke" od paru dni i raczej wole nie jezdzic poniewaz chce to wszystko wymienic, sam nie dam rady a jakiemus partaczowi nie oddam

• 1 rok później...
Opublikowano

Wspomaganie pomaranczowy korek ATF ONLY

Skrzynia biegow pomaranczowa naklejak ATF OIL

- Do układu wspomagania kierownicy należy stosować olej Dexron II. W naszej ofercie mamy olej oryginalny BMW w cenie 34,09 zł / 1L. Ilość do wymiany – 1L.

- Do skrzyni biegów należy stosować taki sam olej jak opisany wyżej. Ilość do wymiany – 1,1 L.

- Do przekładni głównej posiadamy olej oryginalny BMW w cenie 91,60 zł / 1L. Jest to olej, który nie posiada zamienników (wbrew opiniom niektórych firm olejowych), jest dystrybuowany z beczki 60 litrowej, która jest najmniejszym opakowaniem dostarczanym przez BMW. Co za tym idzie, przy zakupie „na zewnątrz”, bez usługi serwisowej, należy przynieść ze sobą pojemnik na olej. Najmniejsza ilość handlowa to 0,5L. Ilość do wymiany 1,1L.

Opublikowano

oo jednak ktos odpisal i to po 2 latach :cool2:

juz udalo mi sie dowiedziec tych podstawowych rzeczy dzieki

Opublikowano
domyśliłem sie, ale zamiescilem tę informacje dla nowych posiadaczy BMW. Po co nowy watek zaczynac.