Skocz do zawartości

Wymiana silnika z e36 1.8is na 2.5 albo chip.help

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak jak w temacie zastanawiam sie nad wymiana silnika z 1.8isa na 2,5 bo 140 koni to troche za malo.i sie zastanawiam jakie to koszta oprocz silnika,co ztreba wymienic.Czyy moze lepiej zalozyc chip i ile on mocy by dał,slyszalem ze wersja is i tak ma wyciesniete na maxa te 140 koni z 1,8 wiec montowanie chip to nie jest dobra sprawa.czekam na jakies sugestie,dzieki z gory za odpowiedzi.
Opublikowano
Wymiana silnika na wiekszy-2.5,ze strony prawnej wiaze sie z problemem homologacji.Aby uzyskac homologacje w krajach unijnych takiej wymiany musi dokonac serwis oficjalny BMW,i wiaze sie to z wiekszymi kosztami jak rowniez przystosowaniem auta do nowej jednostki napendowej co wiaze sie takze z udoskonaleniem ukladu jezdnego.Po takiej wymianie daja cercyfikat do wpisu w przegladzie tech.o dokonanej zmianie.Jesli takiej wymiany dokonasz w "garazu",nastepne badanie techniczne nie dopusci auta do ruchu,a zwykla kontrola drogowki skonczy sie odholowanie auta na parking.W tym momencie zaczna sie problemy.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano

no niby tak....ale

kto to sprawdzi jaki to silnik???? wprawdzie 1.8 a 2.5 to duzza roznica ale juz 2,0 i 2,5 czy 2,8 wizualnie jest taki sam przynajmniej dla laika i niech ciec z drogowki po ciemku rozpoznaje co to za silnik. gorzej jak kogos przejedziesz bo auto idzie na badanie. tu chodzi o 1.8 czyli 4 gary wiec jest troszke trudniej i nie wiem jak jest z ta homologacja, przeciez ludzie swapuja auta, zapytaj w U.Kom. albo niech ktos zorietowany sie wypowie.

a jesli chodzi o strone techniczna to wszystko jest do przejscia tylko o tym poczytaj :search: pewnie skrzynia+wal ci dojdzie silnik z kompem nie wiem czy nie zegary??? chlodnica?? is=m50b20 jak slyszalem i sam mam taka chlodnice ale nie wiem czy b25 tez.... rozporka na kielichy na wszelki wypadek, nie wiem jak z zawiecha w e30is 'podobno' jest taka jak 325?? i hamulce ponoc tez.... nie wiem czy moja odpowiedz ci sie przyda na cos ob chyba w niej wiecej pytan zadalem niz odp.... pozdrawiam

POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano

najlepsze rozwiązanie to sprzedać 1.8is i kupić 2.5 lub 2.8

mniej kłopotów i myślę, ze finansowo również korzystniej

http://img258.imageshack.us/img258/7452/bmw9aq.jpg
Opublikowano
zgadzam sie!!!! w 100% i nie ma co gadac o przywiazaniu do fumy czy wyposazeniu..... pozdrawiam
POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano
Za duzo kombinowania i klopotow mozesz miec. Sprzedaj i kup nmocniejszy.Kiedys wymienilem w peugeocie TD na HDI.Pojezdzilem prawie rok do przegladu i tam mi skasowali papiery.Wszystko bylo jak trzeba-cala instalacja przelozona,zegary i silnik ze skrzynia,ale brak homologacji i kur....a musialem na czesci oddac.
te gusta conducir? BMW