Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich mam problem po prostu slabo grzeje leci cieplo ale dopiero jak mam 3 tys obrotow to leci cieple powietrze czy tak jest w kazdej 535 bez klimy?ze dopiero od 3 tys obrotoww puszczaja zaworki?mechanik mi mowil ze na zaworkach sa gumki i one specznialy od starosci i dlatego slabo grzeje temperatura na srodku POMOCY?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
... zobacz czy masz same zaworki czy pod zaworkami jest jeszcze taki czarny cylinder ? to jest pompka wymuszająca obieg - ona po latach może szwankować i tamuje przepływ cieczy - obroty silnika nie mają wpływu na pracę zaworków - one mają sterowanie elektryczne , ważniejsza jest temperatura płynu , jak pokazuje wskaźnik ? jest na środku ? jak tak to zobacz tą pompkę / jeżeli ona tam jest , ale przy tym silniku powinna być ? ją możesz rozebrać ...
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

Tak jak piszą chłopaki - zaworki w ty m przypadku odpadają - ja jestem za sprawdzeniem czy układ nie jest zapowietrzony (miedzy innymi są takie objawy) - sprawdz stan płynu w chłodnicy jeżeli jest mało to wszystko jasne (trzeba dolac i odpowietrzyć układ) a jezeli jest ok to spróbuj poprostu odpowietrzyć i ewentualnie potem dolać płynu.

(drugi gorszy przypadek to oberwany wirnik pompy wody - były za swoejgo czas umontowane pompy z platikowymi wirnikiami i poprostu sie obrywały - przy wolnych obrotach pompa ma duzą mniejszą wydajność i wtedy tez nie poleci ciepłe ale w tym przypadku też wystepuje przegrzeanie sie samochodu a jezeli tego nie masz to raczej odpada)

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg