Skocz do zawartości

Czy dobrze sa wsadzone fajki od swiec w aparat zaplonowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Podkrelmy od razu 1.6 M40.Postanowilem zajzec jaki jest stan swiec( z uwagi na to z nie wiem kiedy byly wymieniane) no wiec odpiolem listwe zdjolem cygara ze swiec. odkrecilem swiece - sa w stanie 'na oko' i w porownaniu do swiec kolegi w stanie na 4 . wpiolem wszystko i zajolem sie .....nie wiem czy mowie dobrze - aparatem zaplonowym-tam gdzie wchodza przewody od swiec po listwie.I TU JEST MOJE PYTANIE swiec jest 4, przewodow 5 w tym jedne lecacy do cewki.i czy ten wlasnie przewod ma byc wcisniety do srodkowego gniazda( czyli od gory lub od dolu w 3-czyli srodkowa dziura)Tak bylo i tak zalozylem, z reszta nawet nie jestem pewny czy inne przewody sa odpowiednio wsadzone, ma znaczenie jak sa wsadzone .Jak to Chlopaki jest...........
Opublikowano

a czy jakby sie zdarzylo ze sa pomieszane( pomijaja cewke bo wiadomo ze musi byc w srodku) to co s sie moze dziac -jakies dziwne objay?

a....od szyby przedniej liczac ktora jest ktora 4 3 2 1 czy odwrotnie 1 2 3 4

Opublikowano
Jak się pomiesza kable to auto albo odpali nie na wszystkich cylindrach i będzie wariowało albo wogule nie odpali-zalezy które kable byś pomieszał - tak czy siak poznałbys od razu że coś jest nie tak
Opublikowano
Chcialem kupic sweice ( NGK ) wykrecilem je i sie okazuje ze so w porzadku mimo tego ze jezdze na LPG-ale czasem odczuwam cykliczne drzenie w pracy silnika i jakby cykliczny spadek obrotow-tak wiec sprawdze dla swietego spokoju czy et kable sa dobrze wsadzone
Opublikowano
Jeśli nie wiesz kiedy ostatnio świece były wymieniane to ja zalecałbym wymiane.Koszt nieduży a auto inaczej jeździ.Jak jeździsz na gazie to nie poznasz czy świece są zużyte czy nie bo zawsze będą czyste.
Opublikowano
sprawdzilem-kable byly i sa dobrze osadzone. Co do swiec wyjolem je i byly lekko przybrudzone-rzecz normalna ( jakby lekko okopcone)nigdy nie czulem zeby moze czasami jakis cylinder nie palil.swiece przed wkreceniem oczyscilem ( mala szczoteczka druciana i nozykiem ) po ty zabiegu nie odczuwam roznicy w zachowaniu silnika wiec chyba jest dobrze.