Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauwazylem ze pedal sprzegla wpadl mi jakies 2-3 cm w podloge, zrobil sie po prostu wiekszy luz. Pedal nie wraca do swojej pierwotnej pozycji. Dzisiaj po calodziennym postoju na dworze przy temp. ok 3-4 st.C po odpaleniu biegi nie wchodzily idealnie, dopiero po rozgrzaniu silnika poprawilo sie. Czy to jest poczatek konca sprzegła?

A jesli chodzi o regulacje to czy jest tu cos do zrobienia? :doh:

Opublikowano

..,

jesli chodzi o regulacje to czy jest tu cos do zrobienia?
...

... nie , bo sterowanie sprzęgłem jast regulowane hydraulicznie z tego samego zbiorniczka co płyn hamulcowy , zobacz czy nie ma wycieku na siłowniku nad pedałem sprzęgła i przy skrzyni biegów ... jak się poci to do wymiany lub regeneracji - komplet naprawczy do siłowników to ok. 15 zł ... lub ok. 75 zł siłownik przy skrzyni ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

...

Czy to jest poczatek konca sprzegła

myśle ze nie , to młode auto , zobacz jeszcze na te oczko w górnym siłowniku , czy nie jest uszkodzone albo nie ma tam luzu , prędzej bedzie przepuszczała marżetka w siłowniku / tam jest tzw oring i gumka na tłoczku która go uszczelnia - marżetka / jeżeli to jest uszkodzone to łapa nie ma takiego ciśnienia i nie wypycha łożyska oporowego do końca , biegi wchodzą ciężko i z powrót pedału sprzęgła nie chodzi tak jak powinien .

gdybyś wymieniał te marżetki pamiętaj o dokładnym odpowietrzeniu układu sprzęgła - pdpowietrznik jest na dolnym siłowniku / tym przy skrzyni /

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

Ten silownik przy pedale te 2-3cm moge swobodnie reka wdusic i nie wroci juz do swojej pozycji. Moze uklad jest zapowietrzony lub skonczyl sie ten silownik oczko tez sztywno siedzi.

gdybym mial odpowietrzyc to analogicznie do hamulcow? Deptac pedal sprzegla i odkecac odpowietrznik?

Sorry jednak wykrylem lekkie pocenie sie tego silownika. Mozna go rozebrac skoro piszesz o regeneracji?. Gdzie dostane ta marżetke, w ASO? Bo oringi to chyba mi dobiora w zwyklym sklepie