Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem z dobraniem oleju ATF do wspomagania kierownicy nie wiem jaki zastosowac i czy mozna je mieszac z innymi jestem laikiem w tych sprawach wiec prosze was o pomoc z gory dziekuje
Opublikowano

Według instrukcji pisze, że ATF Dextron II - choć myślę, że Dextron III też by się nadał - to ten sam olej co do skrzyni biegów.

A jeśli chodzi o mieszanie - słyszałem tylko o wymogu tego samego oleju do silnika (nie chodzi tylko o lepkość, ale i producenta) - natomiast resztę, to chyba można dolewać inny, byle klasa była zgodna, czyli Dextron II powinien być OK. Mam tylko jakieś wrażenie, że u mnie przy zbiorniczku oleju do wspomagania jest naklejka i pisze że wymagany olej to Dextron III.

Opublikowano
Jest napisane na korku np. ATF i wtedy lejemy Dextron 2. Z innymi nie radzę eksperymentowac bo zaraz okaże się że są wycieki z uszczelnień i połączeń układu.