Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakie spalanie benzyny powinno być w zadbanym 735iA?

a) w trasie?

b) w mieście?

c) cykl mieszany?

W tym ostatnim wg danych technicznych spalanie to 11,5 l. Czy są jakieś szanse choć zbliżyć się do 12 litrów?

Zakładam spokojną, oszczędną jazdę.

Pozdrawiam

Opublikowano
Nie traktuj mojego pytania uszczypliwie ale gdybys cofnal czas to powiedz nadal bys szukal "e32 w dobrej cenie" :) :?: Powazne pytanie :hand:
Opublikowano
Nie traktuj mojego pytania uszczypliwie ale gdybys cofnal czas to powiedz nadal bys szukal "e32 w dobrej cenie" :) :?: Powazne pytanie :hand:

Hehe... :D

No teraz to rozumiem o co chodzi :) I wiem, że za kase która władowałem już w moje a troche tego już było + to że pali mi o wiele za dużo to kupiłbym troche lepsze... inna sprawa że mam sekwencje która jest warta połowę samochodu i felgi 17 ac schnitzer i właściwie dlatego ten egzemplarz kupiłem :)

Ale trochę żałuje powoli że nie kupiłem 750... zadbanej... choć może na wiosne poszukam v12, bez gazu, na brzydkich felgach i połącze to co mam z 750 i będę miał fajne autko :)

Choć trzeba przyznać że gdyby auto mi paliło 15 litrów benzyny i nic by się nie działo, chodziło by jak trzeba, równo itp... to bym wolał niż żeby chodziło jak teraz a na gazie :P

Pozdrawiam

Opublikowano

Dodam że na sekwencji pali mi wg komputera średnio 17 - 18.5 litrów gazu; rzeczywiście 18 - 20 litrów + nie mało benzny (na zimnym chodzi w końcu na benzynie i zawsze odpala na benzynie).

A wcale nie jest tak że jeżdze tylko po mieście; absolutnie nie :( O odcinki najkrótsze 3-4 km, zazwyczaj 20-30 km; czasami znacznie więcej...

Jazda w większości wypadków spokojna.

Niedziela rano, jazda drogą krajową naprawdę głaskanie gazu to 12,5 litra wg komputera, czyli rzeczywiście 13,5 litrów... to chyba lekka przesada prawda?

Głaskanie gazu to wg mnie średnio szybkie (do 3.000 obr.) rozpędzanie auta do 70 - 100 km/h i tempomat; dużo hamowania silnikiem; mało hamowania hamulcami. Wydaje mi się że jazda bardzo oszczędna.

Pozdrawiam

Opublikowano

Niedziela rano, jazda drogą krajową naprawdę głaskanie gazu to 12,5 litra wg komputera, czyli rzeczywiście 13,5 litrów... to chyba lekka przesada prawda?

Niestety 13,5 przy opisanych warunkach to sporo jak na 735 :) Ale sa plusy tak wysokiego spalania - bedzie Ci latwiej przerzucic sie na spalanie w 750i :D :wink:

Opublikowano

Niestety 13,5 przy opisanych warunkach to sporo jak na 735 :) Ale sa plusy tak wysokiego spalania - bedzie Ci latwiej przerzucic sie na spalanie w 750i :D :wink:

750 to będzie jak zrobię tą :)

Co do spalania, ostatnio zresetowałem kompuer spalania na dwupasmówce dość dziurawej przy 90 km/h (przez dziury taka prędkość) i załączyłem tempomat... i był z trochę prostego, trochę pod górę, troche z góry... ale średnie spalanie prawie 11 litrów :( No to chyba coś jest nie tak prawda? Ma być przy 90 km/h 8,1 litra... ja mam ~30% więcej...

Kurde muszę się wziąźć za to auto; w Escorcie który ma spalanie wg danych technicznych 7,6; miałem spalanie 7,5 średnio... w BMW które ma śr. wg danych tech. 12... mam 17 (wg komputera, czyli pewnie tylko ile benzny by paliła)... czyli :shock: 40% więcej niż fabryka przewidziała... to już przegięcie...

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Opublikowano

Zamontowałem sonde... tak jeżdząc po mieście to spalanie zbytnio nie spadło :( Odpinałem akumulator ale nie zwierałem klem... czy to zresetowało komputer?

Pozdrawiam