Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam luzy na krzyżaku środkowym, a ETK nie przewiduje wymiany tylko cały wał. Zamiast kupować używany wał, wolałbym wymienić sam krzyżak na nowy. Czy ktoś zna wymiary krzyżaka, żeby go dobrać? A moze ktoś już to przerabiał. Proszę o pomoc.

Darek

Opublikowano

W E34 akurat krzyżaka nie wymieniałem ale robiłem to w innych autach gdzie producent tego nie przewidywał i da się to zrobić.

Nie wiem jakie w E34 krzyżak ma wymiary ale poza jego zakupem trzeba go też odpowiednio wycentrować żeby wał nie miał bicia. Poza tym trzeba przed rozebraniem zaznaczyć obie części wału jak są ustawione względem siebie bo wał jest wyważony w całości i też będzie bił jeśli przestawisz częsci względem siebie, mimo że ustawisz krzyżak centrycznie.

Ogólnie nie jest to sprawa tak prosta jak wymiana łożyska więc polecałbym ci skorzystanie z wyspecjalizowanego warsztatu co regeneruje wały pędne. Gdybyś jednak chciał robić to sam to krzyżaki są dostępne w sklepach z łożyskami i całkiem możliwe że do E34 dobiora ci krzyżak z katalogu. I jeszcze jedna sprawa że krzyżak po zamontowaniu i wycentrowaniu trzeba zabezpieczyć żeby szklanki się nie wysunęły w czasie pracy. Sprawa jest prosta gdy krzyżak zabezpieczony jest pierścieniami segera, wtedy odpada też centrowanie bo pierścienie go ustawiają. Natomiast w przypadku gdy krzyżak jest zaprasowany, czyli tak jak podejrzewam że jest w E34, to poza wycentrowaniem trzeba dorobić odpowiednie pierścienie stalowe, które dociskają szklanki i są lekko przyspawane migomatem w czterech punktach do wału każda. Tak właśnie robią w warsztatach naprawiających wały ale widziałem też szklanki "zabezpieczone" przez zapunktowanie lub przyspawane bezpośrednio do wału co delikatnie mówiąc było zrobione mało profesjonalnie i już lepiej kupić używkę niż tak robić.