Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wczoraj wymieniłem prawy przedni wachacz przy moim aucie. Były małe problemt ze srubą przy tarczy hamucowej co tez zmusiło mnie do rozłączenia na wtyczce ook amortyzatora kabelka od abs. Po złożeniu wachacza i ponownym podpięciu kabelka , po ptrzekręceniu stacyjki abs nie gaśnie na wyświetlaczu. Nie wiem gdzie mam szukać przyczymy awarii, myśle że nie przerwałem owego kabelka. Dzięki za wszystkie rady. Pozdro :D

Opublikowano
Witam. Spruboj Przejechac sie troche ze 2 km, komputer zacznie wczytwac dane z tego kola. pozniej zatrzymaj sie i wylacz silnik, nastepnie wlacz i abs powinien zniknac. Jak nie zniknie to powtorz czynnosc.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam a ja mam inny problem nie wiem czy mi dziala ten ABS w ogole bo jak gwaltownie hamuje to kola lapia poslizg a z tego co wiem powinny przerywac przy gwaltownych hamowaniu aaa kontrolka gasnie normalnie.co to moze byc? pompa abs?

Keep Drifting Fun

E-36 coupe drift spec.

Opublikowano
witam a ja mam inny problem nie wiem czy mi dziala ten ABS w ogole bo jak gwaltownie hamuje to kola lapia poslizg a z tego co wiem powinny przerywac przy gwaltownych hamowaniu aaa kontrolka gasnie normalnie.co to moze byc? pompa abs?

to czy dziala abs to podczas poslizgu bedziesz czul takie stukanie przez pedal hamulca

Ja natomiast mam taki problem bo juz drugi raz tak mi sie zdarzylo ze po odpaleniu samochodu swiecila mi sie kontrolka ABSu ale po zgaszeniu silnika i uruchomieniu ponownie problem z nika , czym to jest spowodowane i czy jak bedzie mi ta kontrolka swiecic w danym momencie to nie bede mial wtedy ABSu sprawnego ?

Opublikowano
Właśnie tak miałem :duh: włączał się jak zapalałem auto a po zgaszeniu i ponownym przekręceniu kluczyka gasł. Działo się to przez 3 dni i póżniej już świecił cały czas :mad2: Próbowałem sam dochodzić co walnęło ale nic z tego. Pojechałem na kompa zapłaciłem 50 zł i co :?: Lewy czujnik ABS padniety. Kupiłem uzywkę męczyłem się z wydłubaniem z 1,5 h. Kiedy zamontowałem i przekreciłem kluczyk kontrolka ABS od razu zgasła i ABS działał. :cool2:Kiedy kontrolka ABS świeciła się on nie działał . A sprawdziłem to tak że chamowałem na piachu i pedał nie kopał, no i wszystko było jasne :modlitwa:

Freude am fahren

http://img481.imageshack.us/img481/483/img0050ek9.jpg

Opublikowano

Też wydawało mi się, że ABS nie działa. Gdy hamowałem na asfalcie to blokowało mi koła (na krótką chwilę ale blokowało). Kontrolka gasła mi prawidłowo - po zapaleniu silnika i nigdy nie zaświecała się podczas jazdy. Byłem na diagnostyce i komputer miał zapisane w pamięci, że jeden z czujników nie działa (lub nie działał). Zostało to usunięte z pamięci a mechanik powiedział, że wszystko powinno działać i pojechaliśmy na jazdę próbną. Podczas jazdy kilkakrotnie udowodnił, że ABS działa (próbę wykonywał zjeżdżając jednym kołem na pobocze a drugie pozostawało na asfalcie), a to że koła blokują się gdy mają dobrą przyczepność jest dopuszczalne i nie jest to błąd. Taka jest opinia mechanika - mi to wystarcza. Tak myślę a może ABS działa gdy wykryje różnicę w obrotach na kołach jednej osi (powinien na obu) a podczas hamowania na czystym asfalcie oba koła mają cały czas tą samą prędkość? –to tylko moje przypuszczenia nie poparte wiedzą. W każdym bądź razie, w warunkach testowych gdy jedno koło było zatrzymane (śliskie pobocze) a drugie na suchym asfalcie ABS mi działał.

Pozdrawiam

grzesiek g.

Opublikowano
A ja dzisiaj miałem taki przypadek że po wymianie zaczął mi sie znowu włączać kontrolka ABS :mad2: jednak czytałem w postach że czujnik może się jakoś przybrudzić pojechałem na myjnię wymili mi kercherem cały samochód i kontrolka zgasła :idea:

Freude am fahren

http://img481.imageshack.us/img481/483/img0050ek9.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam!

Mi też padł ABS. Raz działa, a raz nie. Czasami jest tak, że jak odpalę auto to świeci kontrolka, zapala się dopiero po kilku minutach lub do zgaszenia i ponownego odpalenia auta. Jak ABS świeci to blokuje mi koła.

Byłem niedawno na kompie (oryginalny BMW) i gostek powiedział mi, że ma brak komunikacji z komputerem ABS.

Czy po wizycie u mechanika mogę być pewny, że padł komputer?

Czy ktoś z was miał kiedyś taki problem?

PS.

Wizyta u mechanika - 100zł :cry2: