Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Jestem tutaj nowy na forum i jak zrobiłem coś żle to z góry przepraszam.

Jestem na kupnie samochodu juz dosyć długo sie wacham co kupić. Moje zainteresowanie padło na dwa samochody.

Honda civic 1.3 rok od 92 do 95 albo Bmw E36 92 do 94 1.6. Chciałem tutaj dodać ze nie chodzi mi o samochód który jeżdzi szybko albo jest mocny. Chodzi mi o auto wygodne i tanie w eksploatacji.

I tutaj kieruje do was pytanie. Jak to jest naprawde z wytrzymałością samochodu bmw a najbardziej chodzi mi o silnik 1.6 i cześci eksploatacyjne(wytrzymałość) jaka jest cena częsci, poruwnując do Japończyka np (hondy civic).

Jak byście mogli podać mi kilka przykładowych cen części np( kable zapłonowe, łożyska, sprzęgło, Tarcze, rozrząd a najlepiej do modelu e 36 1.6(tylko takie bmw biore pod uwage) moze ktoś wymieniał coś z tego co wymieniłem).

Np: jak pytałem się o cześci do hondy civic to można teraz dostać dosyć dużo zamienników które są tańsze od orginałow dosc sporo ale dalej np łożysko przednie kosztuje 240 zl(zamiennik).

I czy lepiej brać Bmw Compakt czy Sedan albo Coupe. Która z tych trzech wymienionych rodzajów Bmw mają najbardziej dostępne części i cenowo najtaniej.

Bardzo bym prosił o szczere odpowiedzi ponieważ bardzo by mi to ułatwiło sprawe kupując samochód. W końcu jest to forum Bmw i nikt nie bedzie wiedział lepiej niż wy jak to wyglada naprawde

Z góry dziekuje za odpowiedzi mam nadzieje ze potraktujecie mnie powaznie chociaż jest Nowy

Michał

Edytowane przez czucz2
Opublikowano

To ja udzielę kilku rad:

1.Jeżeli już musi to być BMW 316i to po 93'roku z silnikiem M43 (łańcuch rożrzadu zamiast paska)

2. Coupe lub Sedan compakta sobie odpuśc

3. Co do cen części to wejdz sobie na stronę firmy Iner-Cars jest tam cennik części do róznych marek samochodó i sobie porównaj. Aha jest tam drogo ale porównać sobie mniejwięcej można....

4. Na plus BMW przemawia zdecydowanie lepszy komfort, wiecej miejsca i lepsza jakośc wykonania w porównaniu z Hondą

Pozdrawiam Grzesiek
Opublikowano

jezeli chcesz auto tanie w utrzymaniu to szukaj cos z opla astry lub vectry b

ewentualnie z daewoo lanos, nubira

sa bardzo podobne do serii 3 jezeli chodzi o przestrzen we wnetrzu

znajomy ma lanosa od nowosci 1.5 16v ~100KM 99/00 110000 tys przebiegu i jednie co w nim robil to kilka rzeczy w zawieszniu - koncowke drazka oraz z tylu jedna sprezyne

ale to jest normalne przy naszych drogach

spalanie przy norlamnej jezdzie 7 l

Opublikowano

a i jeszcze jedna rzecz jezeli decydujesz sie na inne marki niz bmw,mercedes itp (czyli z wyzszej polki)

to bierz auto ktore ma jak najmniej elektryki

poniewaz jezeli postawisz na wygode to bedziesz ja co chwile naprawial