Skocz do zawartości

Brak ogrzewania w tds

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mamy problem z kolegą w jego 1.8tds z ogrzewaniem.Nie ma nadmuchu ciepłego. Sprawdzony elektrozawór,wymieniony termostat,nawiew oczywiście działa. Co dziwne dół chłodnicy zimny jak również dolny wąż od niej.Proszę o sugestie.
Opublikowano
Nawiew ciepły w BMW działa tylko na nogi i szyby :8)
http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
Opublikowano
Mialem podobne objawy przyczyna byla zapchana chlodnica ale sprawdz jeszcze czy masz dobrze wszystko odpowietrzone. Auto sie nie przegrzewa ??? moze jeszcze pompa wody nie domaga.
Opublikowano
  • Autor
To skąd leci ciepłe to ja wiem a chodzi o to że u niego nie leci ciepłe nigdzie. A co do drugiej podpowiedzi to jak można sprawdzić działanie pompy domowym sposobem?Zamulona to nie jest bo uciskając węża czuć że w drugim płyn przepływa.
Opublikowano
U mnie gdy chlodnica byla zapchana ale to bylo dawno i to jeszcze w e30 okazalo sie ze poprzedni wlasciciel reperowal jakis przeciek jakims srodkiem do latania ukladu no i pozapychal,zapaskudzil caly uklad jakims badziewiem pamietam ze bylo to w lato wiec niewiem jak sprawowalo sie ogrzewanie ale objawem bylo u mnie ze wskazowka od temp silnika nieznacznie wychylala sie za polowe. Niewiem jak sprawdzic czy pompa wody dobrze daje. Ale w TDS 1,8 z tego co kojarze jest w miare dobry dostep do powrotnego wezyka nagzewnicy wiec zdejmij kumplowi ten wezyk i zobacz czy plyn tamtedy dobrze daje czy slabo a moze nagrzewnica sie jakos zapowietrzyla i sie odpowietrzy moze jest zapchana niewiem zdejmij ten wezyk zobacz co sie bedzie dzialo.
Opublikowano
  • Autor
Ok. Jutro chociaż niedziela to sprawdzimy ten wężyk od odpowietrzenia a jak to nie pomoże to znaczy że pompa.
Opublikowano
  • Autor
Sprawdzaliśmy już wszystko i nic nie jest zatkane. Wygląda na to że pompa wody jest padnięta. Jak wygląda sprawa z naprawą , kupuje się komplet naprawczy czy całą pompę nową czy używaną?Jakie pieniądze wchodzą w grę.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
130-150zł nowa pozdro
  • 1 rok później...
Opublikowano
dołączam sie do tematu tylko cały czas jest zimne powietrze nie zależnie gdzie bym nie ustawił a posiadam klimę i temperatura na silniku szybko rośnie według mnie po 2 km stoi tak na połowie wyżej nie idzie. Od czego zacząć sprawdzanie tej usterki. POZDRAWIAM i czekam na odp
BMW- BENDZIESZ MUSIAŁ WYPRZEDZIĆ
Opublikowano

też mam problem nie dogrzewa mi chyba silnika bo po przejechaniu np. 10km wskazówka wychyli się ledwie za niebieskie pole po otworzeniu maski wąż z silnika do górnej część chłodnicy ciepły a z dołu chłodnicy zimny czyli termostat chyba dobry no chyba że ten górny wąż też powinien być zimny.

Jak chodzi na postoju to się dogrzeje wskaźnik na połowie ale w czasie jazdy nigdy proszę o radę.

Opublikowano
Z tego co czytałem na forum ,a napewno jest tego wiele to w pierwszej kolejności wymień termostat gdyż woda z chłodnicy ciągle chłodzi silnik na pełnym obiegu i nigdy nie będzie dogrzany ja miałem to samo na postoju powoli temperatura rosła ale w trasie nigdy nie przekroczyła połowy wręcz nawet 1/4 skali po wymianie jak ręką odjął zrobiło się ciepło w samochodzie i całkiem inaczeń pracował.Mogą być jeszcze inne czyniki wpływające na niedogrzanie ale wystarczy :search: na forum.pozdrawiam