Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mamy problem z kolegą w jego 1.8tds z ogrzewaniem.Nie ma nadmuchu ciepłego. Sprawdzony elektrozawór,wymieniony termostat,nawiew oczywiście działa. Co dziwne dół chłodnicy zimny jak również dolny wąż od niej.Proszę o sugestie.
Opublikowano
Mialem podobne objawy przyczyna byla zapchana chlodnica ale sprawdz jeszcze czy masz dobrze wszystko odpowietrzone. Auto sie nie przegrzewa ??? moze jeszcze pompa wody nie domaga.
Opublikowano
To skąd leci ciepłe to ja wiem a chodzi o to że u niego nie leci ciepłe nigdzie. A co do drugiej podpowiedzi to jak można sprawdzić działanie pompy domowym sposobem?Zamulona to nie jest bo uciskając węża czuć że w drugim płyn przepływa.
Opublikowano
U mnie gdy chlodnica byla zapchana ale to bylo dawno i to jeszcze w e30 okazalo sie ze poprzedni wlasciciel reperowal jakis przeciek jakims srodkiem do latania ukladu no i pozapychal,zapaskudzil caly uklad jakims badziewiem pamietam ze bylo to w lato wiec niewiem jak sprawowalo sie ogrzewanie ale objawem bylo u mnie ze wskazowka od temp silnika nieznacznie wychylala sie za polowe. Niewiem jak sprawdzic czy pompa wody dobrze daje. Ale w TDS 1,8 z tego co kojarze jest w miare dobry dostep do powrotnego wezyka nagzewnicy wiec zdejmij kumplowi ten wezyk i zobacz czy plyn tamtedy dobrze daje czy slabo a moze nagrzewnica sie jakos zapowietrzyla i sie odpowietrzy moze jest zapchana niewiem zdejmij ten wezyk zobacz co sie bedzie dzialo.
Opublikowano
Sprawdzaliśmy już wszystko i nic nie jest zatkane. Wygląda na to że pompa wody jest padnięta. Jak wygląda sprawa z naprawą , kupuje się komplet naprawczy czy całą pompę nową czy używaną?Jakie pieniądze wchodzą w grę.
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano
dołączam sie do tematu tylko cały czas jest zimne powietrze nie zależnie gdzie bym nie ustawił a posiadam klimę i temperatura na silniku szybko rośnie według mnie po 2 km stoi tak na połowie wyżej nie idzie. Od czego zacząć sprawdzanie tej usterki. POZDRAWIAM i czekam na odp
BMW- BENDZIESZ MUSIAŁ WYPRZEDZIĆ
Opublikowano

też mam problem nie dogrzewa mi chyba silnika bo po przejechaniu np. 10km wskazówka wychyli się ledwie za niebieskie pole po otworzeniu maski wąż z silnika do górnej część chłodnicy ciepły a z dołu chłodnicy zimny czyli termostat chyba dobry no chyba że ten górny wąż też powinien być zimny.

Jak chodzi na postoju to się dogrzeje wskaźnik na połowie ale w czasie jazdy nigdy proszę o radę.

Opublikowano
Z tego co czytałem na forum ,a napewno jest tego wiele to w pierwszej kolejności wymień termostat gdyż woda z chłodnicy ciągle chłodzi silnik na pełnym obiegu i nigdy nie będzie dogrzany ja miałem to samo na postoju powoli temperatura rosła ale w trasie nigdy nie przekroczyła połowy wręcz nawet 1/4 skali po wymianie jak ręką odjął zrobiło się ciepło w samochodzie i całkiem inaczeń pracował.Mogą być jeszcze inne czyniki wpływające na niedogrzanie ale wystarczy :search: na forum.pozdrawiam