Skocz do zawartości

Akwarium w E30, czyli mokre dywaniki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, mam problem z wodą we wnętrzu. Od gdzieś tak kilku tygodni wilgotna jest tapicerka na podłodze w miejscu, w którym kierowca trzyma nogi. Trochę to przesycha w pogodniejsze dni, ale generalnie jest tam mokro.

Wypróbowałem znalezione na forum sposoby ustalenia skąd się bierze woda, ale nie pomogło. Nagrzewnica nie cieknie (zresztą było by czuć płyn), płyn hamulcowy na buty mi nie leci, przez nawiewy też raczej nie... Właściwie to wilgoć pojawia się niezależnie od tego czy ją wniosę na butach czy nie, tak jakby byla gzdieś pod spodem dziura. Tyle tylko, że wspomnianej dziury nie ma. Nadkole w całości, podłoga też... Załamuje mnie ta sytuacja.

czy są w opisanym przeze mnie miejscu jakieś odplywy, które mogły się zatkać? czytałem jeszcze o jakiś zaślepkach czy zatyczkach czy czymś podobnym(nie mogę znaleźć jak to się nazywało), co znajduje się w progach czy w podłodze - co to jest i jak sprawdzić czy przez to woda mi nie wlatuje?

Pomocy!

pozdr, sweet

Opublikowano
sprawdź uszczelkę od linki otwierania maski oraz zobacz czy nie ma dziur na lewą nogą kierowcy (w samym rogu karoseri,nad fabrycznym głośnikiem),często zbiera się tam woda i zaczyna korodować - przynajmniej w moim przypadku :D
Opublikowano
Ja miałem skorodowane podszybie, a dokładnie jest tam taki profil zamknięty przez który przelatuje woda z podszybia do wnętrza błotników. Odsuń dywan i lej wodą przez kratki w podszybiu, zobaczysz czy cieknie. U mnie ile wlałem tyle wleciało do środka, ale mam już to ładnie wyspawane. Możesz też obejrzeć uszczelke przedniej szyby.

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg

Opublikowano

witam

miałem kiedyś taki sam problem w vw golfie jak lałem wode na podszybie to wyciekała z nawiewów na nogi do srodka :jawdrop:

okazało sie że były zatkane kanały odprowadzające wode z podszybia

sprawdz czy u ciebie nie są zapchane

pozd...

Opublikowano

Witam!!!

ja miałem kiedys bmw e30 i miałem taki sam przypadek.

Woda która się pojawiała u mnie leciała dziurą w grodzi.

A dokładniej dziura zrobiła się tam gdzie przechodzi cała wiązka elektryczna.

Odegnij dywanik i zajrzyj nad pedałami sprzęgła i hanulca to mniej więcej sie znajduje

POZDRAWIAM!!!

Opublikowano

bardzo dziękuję za odzew i wszystkie podpowiedzi, mimo że podobne tematy już były wałkowane. doceniam każde pomysły, wszystkie sprawdze jutro, w sobotke.

a te zatyczki czy zaślepki w podlodze czy progach? w e30 tego nie ma? bo jest na forum temat dotyczący wody w e34, i tam jest mowa o tych rzeczach. nie moge trafić na ten trop ani w książce napraw, ani w DIY, ani żadnych tym podobnych źródłach.

jeszcze raz dzięki za pomoc

pozdr, sweet

Opublikowano
Co do zaślepek w podłodze to w e30 są plastikowe zaślepki (małe średnica około 4-5cm) w przedniej części podłogi i zasłaniają one dziury do podłużnic a nie bezpośrednio na zewnątrz. Są też dwie duże zaślepki metalowe między fotelami a kanapą (średnica około 15-20 cm).

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg