Skocz do zawartości

wykasowanie błędu poduszki ---> gdzie w Warszawie??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jako że podczas przekładki kier. zapaliła się kontrolka poduchy chciałbym problem ten usunać i tu mam konkretne do Was pytanie:

gdzie w Warszawie poza ASO (chodzi o ceny) to zrobie i na jaki koszt się szykować???

ps.

przeszukałem pod tym kątem forum (ok 2h przegladania) i nie znalazłem konkretnych namiarów w Warszawie :( wiele porad czemu tak się mogło stać itd. ale mnie interesuje konkretny namiar na warszat lub osobe która ma programik do wykasowania tego

ps2.

a może ktoś z klubowiczów mógłby mi pomóc??? :modlitwa: obiecuje się odwdzęczyć :dance:

pozdrawiam czekając na od.

tu

lub sms pod nr. 601131345

Opublikowano (edytowane)
pojedź na Ojcowską (od Powsińskiej niedaleko TVN) za 100 zł zrobia Ci całą diagnostykę i wykasują błędy, najlepiej robi to elektryk z kolczykiem w uchu. A zlecenia przyjmuje Pan Janusz-facet jest ok, możesz mu powiedzieć, że jesteś z Forum BMW i Go możesz pozdrowić ode mnie, gdzie się dowiedziałeś , że za 100zł robią test kompa i kasują błędy. Ja tam byłem miesiąc temu i tak też powiedziałem i za tyle mi zrobili + skasowli inspekcję oleju. A na przyszłośc jak będziesz cokolwiek robił , to najlepiej rozłącz klemy w akumulatorze. :cool2: Edytowane przez Biotit
Opublikowano
pojedź na Ojcowską (od Powsińskiej niedaleko TVN) za 100 zł zrobia Ci całą diagnostykę i wykasują błędy, najlepiej robi to elektryk z kolczykiem w uchu.A zlecenia przyjmuje Pan Janusz, możesz mu powiedzieć, że jesteś z Forum BMW, gdzie się dowiedziałeś , że za 100zł robią test kompa i kasują błędy. Ja tam byłem miesiąc temu i tak też powiedziałem i za tyle mi zrobili + skasowli inspekcję oleju. A na przyszłośc jak będziesz cokolwiek robił , to najlepiej rozłącz klemy w akumulatorze. :cool2:

DZIĘKI ZA NAMIARY! :clap:

natomiast co do rady o odłączeniu klem tak też zrobiłem i było wszystko ok :8)

po czym naszła mnie ochota na wykasowanie inspekcji olejowej :evil:

efektem moich nieudolnych prób jest ww problem :(

no ale człowiek uczy sięna błędach szkoda tylko że zazwyczaj własnych :duh:

raz jeszcze wielkie dzięki za namiary

POZDRAWIAM serdecznie

ps. chyba że ktoś ma jescze jakieś inne miejsce w Wawie gdzie robią to za niewielkie $ :twisted2:

Opublikowano
za 50 jak dla Ciebie tylko przyjedź do Lubina

TS SERWIS diagnostyka i elektronika samochodowa

tel. 607 890 658

Opublikowano

Albo sprubój tego

1) odłączamy aku - najpierw minus , potem plus

2) zabezpieczamy aku ,zeby kable w zaden sposób go nie dotkneły wywołujac spiecie

3) przekrecamy stacyjke w pozycje 2

4) teraz musimy połączyc kable aku na przynajmniej 10 minut - to spowoduje zresetowanie kondensatorka ECU/TCU

5) po upływie tych, dajmy na to 15 minut , wyjmujemy kluczyk ze stacyjki, na nowo podłączamy aku : "+" potem"-"

6) uruchamiamy silnik i pozwalamy mu chodzic na biegu jałowym przez 5 minut

7) wyłączamy go na , ponownie, 5 minut

Cool teraz uruchamiamy ponownie i ruszamy - na najnizszym mozliwym biegu

( zaleznie od typu skrzyni ) przyspieszamy przez cały zakres obrotów( do przynajmniej 5000 rpm) i potem pozwalamy autu samodzielnie wytracic obroty az do obrotów biegu jalowego - i tak trzykrotnie

9) nastepnie znów zatrzymujemu auto i pozwalamy pracowac na biegu jałowym przez 5 minut

Wyszukałem kiedyś na forum ale nie miałem okazji wypróbować podobno działa i nic nie kosztuje.

BMW forever!!!
Opublikowano

i na koniec obiegamy auto 3 razy dookoła tylko że najpierw dwa razy w prawo i na koniec dopiero w lewo

co ma piernik do wiatrara

nawet w tak prostym sterowniku poduszek powietrznych jak Siemensa AB jest tam rejestr pamięci który odpowiada za zapamiętanie usterek - jest to pamięć programowala elektronicznie tzw. EPROM

w jaki sposób odłączając akumulator zedytujesz linijkę pamięci odpowiedzialną za usterkę związaną np. błąd o numerze 18 /a dokładnie lampka kontrolna airbagu - usterka/

:jawdrop:

tel. 607 890 658

Opublikowano

Łącząc kable akumulatora rozłodowujesz element odpowiedzialny za pamięć usterek, a przy okazji kasuje się pamięć mapy paliwowej stąd te zabawy z silnikem. One mają na celu wgranie nowej mapki.

Sam narazie nie próbowałem bo błędów nie mam.

Jak poszukacie dobrze na forum to znajdziecie gdzieś ten temat w oryginale.

BMW forever!!!
Opublikowano

naprawdę nie chcę cię obrazić a takich herezji już dawno nie słyszałem

kolego 12 lat zajmuje się dignostyką i elektroniką w pojazdach, parę szkół wyższych skończyłem, posiadam sprzęt do diagnostyki z najwyższej półki jaśli to jest takie proste .... to ja zacznę sobie zadawać pytanie po co to mi wszystko

tel. 607 890 658

Opublikowano

Znalazłem temat w oryginale

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=17134

Zainteresowanych zapraszam do przeczytania

Z powietrza tego nie wymyśliłem

Sam kiedyś spróbuje i podziele się opinią czy to działa czy nie.

Znam takich speców wykształconych i z doświadczeniem drogi sprzęt również posiadają, a robiąc test zegarów w mojej BMce twierdzili że prawdziwy przebieg się wyświetla.

BMW forever!!!
Opublikowano

brniesz dalej to proszę

czy w opisie tzw. reset dme - bo o takim jest mowa jest choć słówko na temat możliwości usunięcia usterki airbagu

śpieszę się poinformować że sterownik tzw. dme, ecu ,ecm czy nawet najbardziej pospolicie nazywany komputer jest całkiem innym i odrębnym urządzeniem niż sterownik airbag - może to mylisz ?

jeśli mi znajdziesz choć jeden sposób na kasowanie usterki poduszki powietrznej bez użycia sprzętu - programatora pamięci czy stacji diagnostycznej /ba interfejsu/ stawiam ci karton wódki - no chyba że nie pijesz?

tel. 607 890 658

Opublikowano

Właśnie dobrze że przypomniałeś bo miałem napisać że najprawdopodobniej nie da się usunąć w ten sposób błędów AIRBAGU (wpadłem na to po dokładnym przeczytaniu tamtego tematu). Tak jak kolega napisał ma inny sterownik. Nie wiem jak sprawa ma się do ABSu ale pewnie to samo.

Użycie komputera do kasowania błędów ma swoje zalety bo przynajmniej wiemy jakie błędy były usówane, a cena 50 zł jakaś wygórowana nie jest za tak drogą technologię i co tydzień się tego nie robi.

kolego Tomboss to forum jest właśnie po to żeby dowiadywać się takich rzeczy od takich znawców tematu jak pan.

Dziękuję za uświadomienie i mam jeszcze pytanie czy to samo tyczy się ABSu?

BMW forever!!!
Opublikowano
W każdym większym serwisie mają sprzęt do kasowania takich błędów więc nie powinieneś mieć z tym problemu. Cena zawsze wacha się w granicach 50 zł jak na lepszym sprzęcie to czasem do 100 zł dochodzi.
BMW forever!!!
Opublikowano

w Lubinie woj. dolnośląskie

wiem że z tym jest problem myślę że 50pln to nie dużo

w serwisie Inchcape Wrocław diagnostyka układu /odczyt błędów + interpretacja/ + kasowanie błędów = 340 pln /bez żadnych napraw , mechanik nie rączek nie ufajda/ temat sprawdzony na macie fotela w e36

dlatego chętniej przyjeżdzają ludzie robić za 50

tel. 607 890 658

Opublikowano

dobrze że kolega Marko84s poruszył ten temat

w układch ABSu sterownik ma tak zapisany program że /powiedzmy/ w trybie on-line sprawdza i analizuje prace całego układu ABS, wygląda to tak

jeśli pojawi się chwilowy błąd odczytu prędkości obrotowej koła sterownik potrafi sam zidentyfikować usterkę i postanowić o jej zapamiętaniu czy nie - przez co nie zablokowuje dla bezpieczeństwa cału układ ABSu - co dalej idzie - nie działa/

zabieg związany z ściągnięciem klem i resetem związany z "ulotem" z pamięci danych /tak pamieć jest w ster. ABS lub np. w sterownikach silnika starszych Opli bez ODB2/ jest metodą dobrą do czasu pojawienia się kolejnej sytuacji gdzie trzeba mocno zahamować i błąd ponownie się pojawi

np. przy sprzedaży samochodu / powiedzmy błąd 25 wieńca zębatego - występuje naprawde sporadycznie a spowodowany może być uszczerbieniem rotora/ nowy klient może przejechać i 50 km i błąd nie wejdzie

tel. 607 890 658

Opublikowano
Nie wiem gdzie kasuja w Warszawie ale jezeli chcesz kawalek przejechac to kasuja w Legionowie lub w Ząbkach i w jednym i w drugim miejscu 50zl. Jak chcesz namiar to zapraszam na priv.
Opublikowano
Ja (mimo wszystko) polecam warsztat na Ojcowskiej (ten z pierwszej odpowiedzi - namiary znajdziesz w wątku o warsztatach). Mają oryginalne oprzyrządowanie BMW, co nie jest bez znaczenia. Jak Ci podłączą, to ździwisz się ile różnych informacji jest zapisane w komputerach ;) . Dodatkowo jak już sprawdzą zawartość komputerów, to dowiesz się czy z resztą wszystko w porządku. Interfejsy z "alledrogo" tych błędów nie łapią. A co do ceny to się potarguj. Pan Janusz to Przytomny Człek, i jak trzeba to da żyć innym ;) .
$M$