Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

po krotce opisze moj problem:

pare dni temu przestawialem samochod i pierwszy raz od momentu zakupu nie odpalil mi za pierwszym razem. nastepnego dnia w czasie jazdy po prostu mi zgasl. pdpalilem go bez problemu, ale juz 20 min pozniej gdy wracalem gasl mi przy wolnym ruszaniu, az w koncu zdechl i nie chcial juz sie odpalic. probowalem pare razy, az w koncu padl akumulator. myslalem ze to wina tylko aku - naladowalem i sprobwalem ponownie - nic z tego - rozrusznik sie kreci, ale nie zapala.

podejrzewam, ze to cewka, gdyz wczesniej miala przebicia i kopala. nie sprawdzilem jeszcze czy jest iskra na cewce, bo nie mam odpowiedniej swiecy w zapasie, a zeby wyjac swoja musialbym zdjac czesc obudowy, a nie mialem czasu.

zmierzylem tez opor pomiedzy zasilaniem cewki a podlaczeniem pierwotnym. wynik to 1,2 ohma, a podobno w e30 powinno byc tam 0,8 ohm - jest to dosc mala roznica i nie wiem czy o czyms swiadczy.

na domiar zlego nie moge odholowac na lince fury do mechanika, bo kolezka od ktorego kupilem fure zrobil sobie "domowej roboty" spojler przedni i chyba musial odpilowac oczko z przodu :O, a ja to przeoczylem.

czy ktos z Warszawy bylby tak uprzejmy i moglby mi na pare minut pozyczyc cewke, zebym upewnil sie czy to to?

z gory dziekuje za odpowiedz

Opublikowano

dokonalem ponownych pomiarow, oto wyniki:

-napiecie na cewce takie samo jak na akumulatorze, wiec ok

-opor pomiedzy uzwojeniem pierwotnym a wtykiem napiecia 1,2 ohma, a producent podaje, ze powinno byc 0,8 Ohm

-opor pomiedzy uzwojeniem wtornym, a napieciem 5,5 kOhm, a powinno byc ponad 8 kOhm

Czy moge stad wniokowac, ze cewka jest do wymiany?

Opublikowano
rezystencja ok. 550 ohm - należy mierzyć na wtyczce między 1 i 2 pinem.

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł