Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżdzę tym samochodzikiem od dwóch tygodni ale nie podoba mi się prędkość silnika przy ktorej skrzynia zmieia biegi. Następuje to przy obrotach około 3.000 przy bardzo łagodej jeździe. Przy bardziej dyamicznej jest dużo gorzej. Nie wiem czy ten typ tak ma czy można to podregulować a jeżeli tak to czym.

Pozdrawiam

Opublikowano

moze to byc wina za niskiego pozimu oleju ( skrzynia nie moze dobic ciesnienia na sekcjach ) , albo zuzytego oleju - sprawdz to dokladnie bo mozesz miec klopoty...

podregulowac - jaki model e34 , jaki silnik , rok , typ skrzyni ...

przy spokojnej jezdzi powinna zmieniac przy ok 1.7-2,5 tys obr - wiec troche przeciaga

Opublikowano

Jesli jest to skrzynia 4hp22 bez komputera to mozesz podregulowac linke kick-down przy przepustnicy.

Ale co do oleju to tez zmien jesli nie masz pewnosci kiedy byl zmieniany, dołoz do tego nowy filtr.

Oczywiscie na poczatku po odpaleniu auto moze troche przeciagac biegi i jest to normalne.

Opublikowano

skrzyeczka była podobo robiona i ma nowy olej, być może ma za niski poziom ale nawet nie wiem jak jej sprawdzić, w Toyocie był bagnet.

W tym modelu nie ma linki od skrzynki do przepustnicy, też o tym myślałem ale się zawiodłem, nie znam oznaczenia tej skrzyni, jestem laikiem jeśli chodzi o BMki. Ta jeździ nawet fajnie ale skrzynia mnie trochę irytuje. Gdyby zmieniała przy obrotach na poziomie 2000 to już by było ok. Chleja mi 12 litrów w cyklu miejsko-pozamiejskim, chce mie chyba zrujować. Pewnie zamontuje jej gaz ale ma kolektor dolotowy plastikowy a III generacja trochę kosztuje. Pozdrawiam BMkowiczów, każda iformacja jest dla mnie cenna, może się dokształcę.