Skocz do zawartości

E65 problem z airbag STVL 006993

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od kilku dni zmagam się z moim E65, mianowicie świeci się airbag i kontrolka od pasów, w ista wyskoczyły błędy o zwarciu do masy od STVL, o błędzie sterownika STVL (i coś jeszcze od STVL) i nie dało się skasować tego od zawarcia do masy, więc Ista zrobiłem plan kontrolny i pokazało żeby wymienić moduł, więc kupiłem używany o takich samych nr sprzętu i hw22(dodaję zdjęcie tego co kazało wymienić), ogólnie po rozkręceniu boczka zauważyłem wilgoć i myślę mam przyczynę, z tego starego STVL po trzepnięciu ręką wyleciało kilka kropel wody. Aktualnie po wymianie na używany mam błąd czytany inpa w STVL "9663 Drucksensor Datenbereich Einschwingfehler". Jest ktoś w stanie powiedzieć mi co zrobić z tym faktem? Bo próbowałem zmienić Vin w WinKFP, żeby mógł wgrać pusty plik .MAN NCS, bo bez tego się nie dało wgrać pustego .MAN, próbowałem też zrobić inicjalizacje czasów systemowych w ista ale chyba się nie udało coś z tą inicjalizacją czasów systemiwych. Dalej świecą te kontrolki i doprowadza mnie to do depresji. Czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi jak to poprawnie zaadaptować, najlepiej w krokach od początku do końca, co powinienem zrobić od wymiany STVL w drzwiach aż do poprawnej adaptacji? Bo chciałbym spróbować jeszcze raz, poprawnie, od początku, może robię coś źle. Mam cały działający pakiet diagnostyczny, aktualne SPDaten do E65. Czekam na sugestię i z góry dzięki za pomoc.

IMG_20260608_234627307_HDR.jpg