Skocz do zawartości

Problem z centralnym zamkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problem z centralnym zamkiem, mianowicie 4 tygodnie temu zaczął się problem z zamykaniem i otwieraniem drzwi tylnych z prawej strony ( raz się zamykały raz nie, tak samo z otwieraniem) tydzień temu nastąpił taki sam problem natomiast teraz drzwi przednie pasażera .... Chociaż nie raz się potrafią zamknąć bądź otworzyć (ale rzadko)

Bezpieczniki wszystkie są ok. , nigdzie żadnej wilgoci nie ma, wszystko suche .

Byłem na diagnostyce komputerowej i wyskoczył błąd 801A4C SINE,

Dodam, że 2 miesiące temu był wymieniany akumulator ale był adaptowany, wtedy problemu nie było.

Gdzie szukać jakiegoś rozwiązania.

Pacjent

BMW F30 320D XD 184KM, 2013r.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Teraz padł 3 zamek... Działają tylko drzwi kierowcy na pilot i klawisz w pojeździe.. Czy moduł FEM może za to odpowiadać ?

Opublikowano
  • Autor

Nikt żadnych rad ani pomysłów nie ma ?

Opublikowano

Gdyby to jeden zamek padł, to raczej kierowałbym się w strone samego mechanizmu/ silnika zamka, ale żeby wszystkie 3 padły po kolei to mega niefart by był.

Jaki akumulator założyłeś? Jak wygląda napięcie na postoju? Sprawdzałeś, czy żadne nowe błędy się nie pojawiły?

Jak z akumulatorem wszystko w porządku, no to kolejny etap diagnostyki to będzie rozbiórka boczków drzwi i sprawdzenie czy dochodzi napięcie do mechanizmów...
U siebie sam kiedyś miałem identyczny problem ale tylko z drzwiami pasażera, zdjąłem boczek, sprawdziłem, że napięcie dochodzi i wymieniłem mechanizm z silniczkiem i działa, ale tak jak mówię, mi padł jeden a u Ciebie trzy po kolei więc powtórz diagnostykę komputerową i sprawdź napięcie akumulatora no i daj znać jaka baterie wsadziłeś przy ostatniej wymianie.

Pozdro

Edytowane przez vitruve

Opublikowano

Tak jeszcze dopytam, które bezpieczniki sprawdzałeś?

Moduł FEM odpowiada m.in za drzwi (za tisem)

Access control from the existing Car Access System (CAS) is fully integrated in the Front Electronic Module (FEM). Mechanical access to the vehicle is limited to opening of the driver's door lock. Activation of the central locking system is carried out via identification of the ID transmitter via the rear window aerial. The remote control receiver forwards the signal to the Front Electronic Module (FEM). After a successful signal check, the Front Electronic Module (FEM) initiates activation of the central locking system. The Front Electronic Module (FEM) evaluates the status of all door contacts. This prevents, for example, the vehicle from being locked if the driver's door is open. The Front Electronic Module (FEM) also evaluates the status of the central locking button. Depending on its status, the Front Electronic Module (FEM) activates the central locking system.

The Front Electronic Module (FEM) controls the coordinated unlocking, locking and deadlocking of the connected doors and flaps.

• Driver's door

• Front passenger door

• Driver's side door, rear

• Passenger's side door, rear

• Tailgate

• Rear window

• Fuel filler flap

• Glove box

Daj znać czy coś znalazłeś. Co z tym akumulatorem i czy klemy są dobrze podłączone...Warto by było ISTE też podłączyć, bo dziwne żeby 3 aktuatory padły po kolei....

Byłem na diagnostyce komputerowej i wyskoczył błąd 801A4C SINE,

Jeżeli to była diagnostyka testerem uniwersalnym to szkoda czasu, najwięcej info z ISTY

Edytowane przez vitruve

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Temat rozwiązany, padły 3 zamki...

Do zamknięcia