Skocz do zawartości

Dodatkowy wzmacniacz audio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Czy ktoś podpinał dodatkowy zmacniacz? Chodzi o to w jakiej kolory kabli sie podpiąć kanał lewa i jaki kanał prawy? Bo najlepszy dostęp jest do kabli z oryginalnego wzmacniacza po lewej w bagażniku. Tylko jakie kable?

I drugie to gdzie dać wzmacniacz bo ja tam miejsca nie widzę na niego.

Stąd moje pytanie robił ktoś już cos?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Żeby otrzymać pomoc brakuje informacji czy masz NBT EVO czy MGU, oraz jakie fabrycznie/obecnie nagłośnienie posiadasz.

Opublikowano
  • Autor

odpowiem na pytanie ale nie mam pojecia co znaczy "NBT EVO czy MGU"

A fabryczna to HiFi

Opublikowano
  • Autor

Moje to BMW 530d z 2021r

Opublikowano

A co chcesz osiągnąć podłączając wzmacniacz ?

Jeśli chcesz podłączyć tubę to wepnij się do jednego z dwóch zaznaczonych kabli które doprowadzają sygnał do subwoofera pod siedzeniem.

image.thumb.jpeg.a18a8a993d14e7f7c9037a08f1ca141f.jpeg

Opublikowano
  • Autor

tak dokladnie 

Subwoofer chce podlaczyc wiem tylko ze pod kable z orginalnych subwooferow u wiem ze pod te grube.

"+" pojdzie z akumulatora bo jest blisko

"-" ze sruby z ramy

ale potrzebuje 

"+" i "-" z lewego subwufera

i "remote"

Wiesz moze dokladnie ktore to kable, dokladnie ktory to "-", a ktory to "+" zeby nie pobrac 2 minusy albo + z jednego a minus z drugiego?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

image.png.44b9bdb1a4c00c5cb96aa3dcd329c6cc.pngimage.png.8641d1bcfbe9661c1531683cf2aca44b.pngimage.png.816b5eec2170869fb4e5d595f57d3291.png

A remote to rozumiem +12V po wzbudzeniu tak?

To możesz np. zasilanie kontrolera (pokrętła idrive) jesli dobrze spojrzałem.

image.png.2a84793f70fb46f8b6466555053597c7.png

Edytowane przez luk_byd

Opublikowano

Pytałeś jak zamontować wzmacniacz?

Ja przymocowałem wzmacniacz do tuby, a tubę umieściłem na własnoręcznie zrobionej półce dzięki czemu mogę ją szybko zdemontować oraz mogę podnieść klapę od drugiego schowka pod podłogą (może nie całkowicie, ale da się tak wszystko włożyć i wyjąimage.thumb.jpeg.56bd53fb5936adc0943df3202843bb12.jpegć)

Opublikowano
  • Autor
23 godziny temu, luk_byd napisał(a):

image.png.44b9bdb1a4c00c5cb96aa3dcd329c6cc.pngimage.png.8641d1bcfbe9661c1531683cf2aca44b.pngimage.png.816b5eec2170869fb4e5d595f57d3291.png

A remote to rozumiem +12V po wzbudzeniu tak?

To możesz np. zasilanie kontrolera (pokrętła idrive) jesli dobrze spojrzałem.

image.png.2a84793f70fb46f8b6466555053597c7.png

Jak dobrze to rozumiem to powinno byc tak z kanalami wzmacniacza. Mozesz mnie sprawdzic czy dobrze to odczytalem?

20260307_182741_copy.thumb.jpg.9a6df6ba2f0d0f6e5b95f7e8bb44b5ab.jpg

Ale teraz ten +12V po zaplonie? To jest bezpiecznik F262?

image.png.6c93ce3009aa7a08d9e05e6dd8965683.png

Bo jak tak to u mnie odpowiada on za ogrzewanie siedzen

image.png.235dcfec4669fd9b10d9784affa7927e.png

i predzej powinien byc to jakis z tylu F273 lub F284 albo przod F50

Chyba ze to jakis kabel z tej wiazki ze orginalnego wzmacniacza? tylko ktory?

Gemini mi mowi tak

image.png.00b90554c22b3e4fc75078595bc53d6d.png

ale mu nie wierze za bardzo bo z przodu do podlaczenia videorejestratora chcialem + z zapalniczki a on mi podal F46 a u mnie to byl F50

20260307_182741_copy.jpg

Edytowane przez kjarek22

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, Tomi_ST napisał(a):

Ja przymocowałem wzmacniacz do tuby, a tubę umieściłem na własnoręcznie zrobionej półce dzięki czemu mogę ją szybko zdemontować oraz mogę podnieść klapę od drugiego schowka pod podłogą (może nie całkowicie, ale da się tak wszystko włożyć i wyjąimage.thumb.jpeg.56bd53fb5936adc0943df3202843bb12.jpegć)

No ciekawe rozwiazanie, najwazniejsze ze sie sprawdza.

A nie ma jakiegos miejsca z lewgo boku pod tapicerka albo pod tklapa z silownikiem jak ja otworzysz i jeszcze nizej pod ta polka?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

image.png.8b73af67d3c3a67802a14fd950f326ba.png

image.thumb.png.62602eedda32e6d5a13f0f49fbefbe67.png

image.png.193be70000a4c77d85690d04b198ca98.png

EO0000004294

Opublikowano
  • Autor
27 minut temu, luk_byd napisał(a):

image.png.8b73af67d3c3a67802a14fd950f326ba.png

image.thumb.png.62602eedda32e6d5a13f0f49fbefbe67.png

image.png.193be70000a4c77d85690d04b198ca98.png

EO0000004294

nic z tego nie rozumiem

Chodzi o to po kolorach jakie bezpieczniki za co odpowiedzialne sa?

czerwone lepiej nie

zolte nawet ok

zielone tak?

U mnie F50 jest do zapalniczki i portow usb i dziala zara po nacisnieciu START i wylacza sie zaraz po nacisnieciu STOP i jest idealny do Videorejestratora.

A teraz dokladnie taki potrzebny mi w bagazniku i myslalem ze przy orginalnym wzmacniaczu jakis taki jest. A jak nie to pociagne z zapalniczki i bedzie sie wlaczal po nacisnieciu start. ale potrzebuje porady.

Chodzi o te kable z orginalnego wzmacniacza?

Edytowane przez kjarek22

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, Tomi_ST napisał(a):

Jak sie wpiales (skad pobrales sygnal do wzmacniacza)?

tak jak na moim zdjeciu?

20260307_182741_copy.jpg

Opublikowano

Tak, wpiąłem się zewnętrznym wzmacniaczem do jednego kanału subwoofera czyli chyba do niebieskich kabli. 

Niskie tony nie są kierunkowe więc wystarczy sygnał tylko z jednego kanału, zewnętrzny wzmacniacz ustawiasz na tryb mono (lub mostkujesz wejście).

Czy dobrze podłączysz "+" do "+" czy na odwrót nie ma to znaczenia bo i tak może się to różnić od polaryzacji opisanej na tubie. Jak wszystko podłączysz to musisz zrobić próbę i usłyszysz czy tuba gra w fazie w głośnikami pod siedzeniami czy nie - jak nie - to zmień polaryzację tuby.

Ja zasilanie wzmacniacza podłączyłem do gniazda 12V w bagażniku, sygnał remote mam zmostkowany do plusa zasilania wzmacniacza.

Masz wersję sedan czy kombi ?

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Tomi_ST napisał(a):

Tak, wpiąłem się zewnętrznym wzmacniaczem do jednego kanału subwoofera czyli chyba do niebieskich kabli. 

Niskie tony nie są kierunkowe więc wystarczy sygnał tylko z jednego kanału, zewnętrzny wzmacniacz ustawiasz na tryb mono (lub mostkujesz wejście).

Czy dobrze podłączysz "+" do "+" czy na odwrót nie ma to znaczenia bo i tak może się to różnić od polaryzacji opisanej na tubie. Jak wszystko podłączysz to musisz zrobić próbę i usłyszysz czy tuba gra w fazie w głośnikami pod siedzeniami czy nie - jak nie - to zmień polaryzację tuby.

Ja zasilanie wzmacniacza podłączyłem do gniazda 12V w bagażniku, sygnał remote mam zmostkowany do plusa zasilania wzmacniacza.

Masz wersję sedan czy kombi ?

Mam kombi. A to jakas roznica?

Ale to na pewno te kable to sa?

Opublikowano

Nie ma różnicy tylko staram się zrozumieć czemu tak kombinujesz z podłączeniem zasilania 12V wzmacniacza skoro masz gniazdo 12V w bagażniku?

Na 90% to te kable- tak wynika też z schematu przesłanego przez Luka. Wejście zewnętrznego wzmacniacza ma bardzo dużą impedancję wejściową, więc jest bardzo mała szansa, że coś uszkodzisz w wzmacniaczu auta jak podłączysz coś nie tak.

Jak wepniesz się w inne kable niż te od subwoofera to tuba będzie grać bardzo cicho lub wcale bo wzmacniacz auta filtruje najniższe częstotliwości na wszystkich kanałach za wyjątkiem subwooferów pod siedzeniami.

Edytowane przez Tomi_ST

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, Tomi_ST napisał(a):

Nie ma różnicy tylko staram się zrozumieć czemu tak kombinujesz z podłączeniem zasilania 12V wzmacniacza skoro masz gniazdo 12V w bagażniku?

Na 90% to te kable- tak wynika też z schematu przesłanego przez Luka. Wejście zewnętrznego wzmacniacza ma bardzo dużą impedancję wejściową, więc jest bardzo mała szansa, że coś uszkodzisz w wzmacniaczu auta jak podłączysz coś nie tak.

Jak wepniesz się w inne kable niż te od subwoofera to tuba będzie grać bardzo cicho lub wcale bo wzmacniacz auta filtruje najniższe częstotliwości na wszystkich kanałach za wyjątkiem subwooferów pod siedzeniami.

Ja nie kombinuje z zasilaniem tylko chce byc pewny na 100% kabli z sygnalem do wzmacniacza, bo nie chce sie wpinac i pozniej wpinac w kolejne itd.

Zasilanie to dla mnie wiadoma sprawa:

• + ze wzmacniacza do plusa z akumulatora
  • - ze wznacniacza do ramy auta jak najkrotsza droga
  • a REMOTE pobiore z zapalniczki tak jak gadas i tam tez pojdzie Hi Low Adapter i calosc bedzie jeszcze wyposazona w przelacznik 0/1, ktory bezie kablem pociogniety do przodu kolo kierowcy zebym mogl manualnie tez wylaczyc sam wzmacniacz. Bo jak jade sam to moge sluchac z basem a jak jada ze mna dzieci to nie chce zeby im za glowa walilo

Opublikowano
  • Autor

Ogolnie panowie Tomi_ST i luk_byd dziekuje za pomoc.

W wolnej chwili - z ktora u mnie ostatnio ciezko - zabieram sie za podlaczenie i dam znac czy wyszlo.

Opublikowano

Tuba gra proporcjonalnie do głośności fabrycznego wzmacniacza. Jak słuchasz niezbyt głośno to tuba jest prawie nie zauważalna. Też mam dzieciaki i nic sie nie skarżą. Wiadomo jak jadę z nimi to nie słucham głośno.
Ja mam zasilanie podłączone do gniazda 12V w bagażniku. Na gniazdku znika napięcie po kilku minutach od wyłączenia auta. Kabel do zasilana wzmacniacza musi być gruby bo idzie tam kilkanaście Amperów  

Na Twoim miejscu nie podłączałbym nic na sztywno bezpośrednio do tak dużego akumulatora. 

Edytowane przez Tomi_ST

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Tomi_ST napisał(a):

Tuba gra proporcjonalnie do głośności fabrycznego wzmacniacza. Jak słuchasz niezbyt głośno to tuba jest prawie nie zauważalna. Też mam dzieciaki i nic sie nie skarżą. Wiadomo jak jadę z nimi to nie słucham głośno.
Ja mam zasilanie podłączone do gniazda 12V w bagażniku. Na gniazdku znika napięcie po kilku minutach od wyłączenia auta. Na Twoim miejscu nie podłączałbym nic na sztywno bezpośrednio do tak dużego akumulatora. 

Dlaczego nie?

To chyba bezpieczniejsze tak bylo robione na filmie z firmy car audio i ja zawsze tez tak robilem.

Wczesniej mialem Audi A6C7 i taki sam akumulator tam byl 

A kable z zapalniczki sa za cienkie do tego wzmacniacza z 2,5 raza

Opublikowano

W klemie chyba jest moduł mierzący pobór prądu z akumulatora. Nie wiem czy „lewy” pobór prądu nie będzie generować jakiś błędów. Ale to tylko przypuszczenie.
Ja używam wzmacniacza 440W ktory napędza tubę i dwa dodatkowe tweetery i gniazdo z bagażnika daje radę. Nie wiem więc czemu wyważać otwarte drzwi. 

Opublikowano
  • Autor
23 godziny temu, Tomi_ST napisał(a):

Edytowane przez kjarek22

Opublikowano
  • Autor

Ogarnąłem dzis ale dzieci z żoną nie dałi mi wzmacniacza ustawić tak,20260315_134633.thumb.jpg.428a2c9413ab19df0bafb65efe738f6e.jpg że jeszcze strojenie zostało.

20260315_134612.jpg