Skocz do zawartości

G30 homologowane pary opon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozglądam się obecnie nad nowymi oponami letnimi do G31 520d xdrive w rozmiarze mieszanym 245/40/19 i 275/35/19. Podczas poszukiwań okazało się, że niektórzy producenci opon w ramach tego samego modelu opony stosują różne linie bieżnikowe. Np. w przypadku Pirelli PZ4 występuje w tym samym rozmiarze linia bieżnikowa s.c (sport cars) i l.s. (luxury saloon) obie z gwiazdką. Czyli mamy ten sam model opon (PZ4), które jednak już na pierwszy rzut oka mają różny krój bieżnika.

Zawsze wydawało mi się, że w przypadku napędu xdrive na obu osiach powinny być zamontowane opony dokładnie tego samego modelu czyli w tym przypadku z tą samą linią bieżnikową. Napisałem jednak do Pirelli i doradca techniczny odpisał mi, że: 

"Pirelli nie oznacza na homologowanych kompletach opon rodzaju bieżnika L.S oraz S.C, ponieważ opony homologowane zawsze stanowią dedykowaną parę do konkretnego modelu i rocznika pojazdu. Niejednokrotnie zdarza się tak, że w homologowanych parach opon występują oba te bieżniki na raz np. S.C na przedniej osi, L.S na tylnej. Sytuacja ta podyktowana jest przez producenta pojazdu, który stawia specyficzne wymagania przed producentami opon. Często taka konfiguracja ma poprawić prowadzenie przedniej osi, jednocześnie wyciszając bieżnik dla pasażerów z tyłu pojazdu."

Jednocześnie doradca wskazał, że dla mojego pojazdu na przód idzie opona l.s. a na tył s.c. - czyli generalnie opony, które mimo tego samego modelu (PZ4) mają nieco różne bieżniki. 

Jak to w końcu jest ? Czy istnieje jakaś oficjalna lista homologowanych przez BMW par opon do konkretnego modelu i rocznika ? Napisałem do BMW, ale ci nie wiedzą o co chodzi i odsyłają do ASO.