Skocz do zawartości

E60 kręci ale nie odpala N52

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam duży problem z E60 N52 - 2,5. W aucie przez wilgoć w złączu ECU lub/i przez słaby akumulator zaczęły się schody i przestał odpalać. ECU i CAS zostały sklonowane, ale dalej nie pali. Sterownik silnika wywala błędy: 2F47 - EWS nieodwracalny błąd jednostki sterującej oraz 2F44 -ochrona antysabotażowa EWS. W CAS jest błąd A0B4 lub czasem A0B2. Przed klonowaniem były te same błędy. Dodatkowo sterownik nie widzi obrotów silnika. 

Bezpieczniki posprawdzane, instalacja też. Generalnie z tego co się oczytałem, to przy tych błędach w CAS rozrusznik nie powinien kręcić, a kręci. CAS nie wysyła sygnału s-start, więc odpalić nie może. Podejrzewam uszkodzony CAS, ale bardziej pamięć, bo klonowanie nic nie zmieniło. Oddałem sterownik do speca, żeby zrobił immo off, ale popieprzył coś z sumą kontrolną i wali błąd tej sumy. To da się naprawić, ale mam obawy, że dalej będzie widział uszkodzenie CAS (2F47) i nic to nie zmieni. Czy jest jakiś sposób na uzdrowienie tego sklonowanego CASa, czy zostaje podmiana ECU i CAS z innego auta ??