Skocz do zawartości

DPF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie jestem jakiś tam hobbystą ale już nie ogarniam tej ekologi dodam że auto jest powypadkowe jest już poskładamy praktycznie moimi rękami  dlatego taka walka jest .

DPF został fizycznie wyprany i wysuszony ponieważ masa sadzy była krytyczna 144 g  dodam zdjęcia jak to wyglądało przed czujnik różnicy ciśnienia spalin wymieniony na używany także czujnik ciśnienia spalin przed DPF ale dalej mnie coś niepokoj ciśnienie różnicowe bo jest dość na minusie . Zrobiłem kalibrację dpf po praniu żeby startował od zera . Nie było dodam problem wogole z czujnikiem nox za katalizatorem przyznam się że chyba w trakcie diagnostyki padł mi akus poprostu zapomniałem podłączyć podtrzymywania napięcia kurde może pomysły jakieś w razie W już kupiłem nox używany taki sam jaki powinien być.

Pozdrawiam!!

IMG-20260128-WA0738.jpg

IMG_20260128_191935453.jpg

IMG_20251222_151343474_HDR.jpg

Opublikowano

Ujemne ciśnienie różnicowe po umyciu i wymianie czujnika to dość częsty problem – najczęściej oznaczają odwrotnie podłączone węże (przed i za filtrem zamienione miejscami) albo wadliwy używany czujnik. Sprawdź najpierw podłączenie wężów, bo to najprostsza przyczyna. Jeśli jest ok, zrób ręczną regenerację i zobacz, czy wartości się normują. U mnie na podobnym F40 pomogło dopiero nowe OEM czujniki zamiast używanych. Trzymam kciuki, daj znać jak poszło.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie te minusy to mnie też zastanawiały dodam że silnik był zimny i robiłem diagnostyke może jak dojdzie do 80 stopni to się ustabilizuje? Czy raczej nikłe szanse? Najbardziej mnie czujnik nox denerwuje co ciekawe nie miał problemu z nim wogole ale po kalibracji po czyszczeniu filtra coś mu się pomyliło  wygląda jak by miał problem z podłączeniem . 

Dziękuję przyjacielu