Skocz do zawartości

Nie działa mi ogrzewanie w E91 N43 z webasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki problem, kupiłem przed latem E91 B. 129 kM, sprawdziłem tylko czy działa klima a ogrzewania nie bo kto to robi. Teraz zima a ogrzewania nie ma i tak sie bujam z tym 2 miesiące. Teraz jest w drugim warsztacie już 1,5 miesiąca dlatego sam staram zgłębić temat. W samochodzie mam webasto postojowe które próbowałem wcześnie uruchomić z panelu (nie mam pilota) ale nie ruszało, tylko wentylator. Do tej pory, po stwierdzeniu przeze mnie że jest niesprawna a potem przez elektryka samochodowego, wymieniona została pompka wspomagająca ogrzewanie która jest w zestawie z elektrozaworem co występuje przy układzie z webasto, dlatego chyba nie ruszało, póżniej już nie było prób. W międzyczasie mechanik tymczasowy zrobił bypass tego zestawu i mówił że grzało. Z kolei elektryk stwierdził, że uszkodzony jest panel sterowania ogrzewaniem więc kupiłem drugi używany który podobno jest dobry. Dalej stwierdzono,że uszkodzony jest moduł komfortu więc została kupiona używka która ma szansę być sprawna.Teraz autko jest u specjalisty żeby ten moduł adaptować do autka. Nie wiem czego się dalej spodziewać bo może z jakichś powodów dalej nie będzie grzania. Schemat chłodzenia silnika jaki znalazłem w necie dla układu z webasto pokazuje tylko ten elektrozawór w zestawie z pompką przed nagrzewnicą i innego już nie. Miał ktoś taki problem?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Aby zrozumiec problem, zaczynamy od poczatku. Nie ma n43 129ps. Jaki masz silnik w tym aucie badz jaki rok auta? 

Opublikowano
  • Autor

Witam K, dzięki za reakcję i sorry za zwłokę w mojej. To trochę szerzej. Dałem ciała z tym silnikiem, to jest N46B20B 129kM, automat, 2006 rok, jest zagazowany STAGiem w 2020 roku przy przebiegu 198 tyś, teraz ma 243 tyś, jestem trzecim jego włascicielem od tamtego czasu, kupiłem na wiosnę tamtego roku, poprzedni właściciel miał go ok. roku. Jak wyszło z nie grzeje wymieniony został w warsztacie w którym robiłem wymiany olejów termostat jako podejrzany co nic nie dało. Natomiat wyszło, że nie przepuszcza elektrozawór z pompką związany z tym że jest webasto. Poprzedniego własciciela nie pytałem o ogrzewanie bo by pewnie powiedział że działalo a ja nie sprawdziłem, jedynie klimę, webasta mówił że nie uruchamiał. Ze względu na ten elektrozawór z pompką( nr kat 641269518130- nie było w ogóle w ofertach używanych, tylko oryginały w BMW) zaprowadziłem samochód do elektryka samochodowego który zajmuje się tez mechaniką bo sądziłem,że problem jest po stronie elektrycznej. Rzeczywiście pompka w tym zestawie była zakleszczona i wysłalem ten zestaw do specjalisty który tą pompkę wymienił na zregenerowaną a zawór stwierdził że jest dobry wymieniajac przy okazji elementy gumowe i całość sprawdził że ok. Po założeniu tego zestawu ogrzewanie dalej nie chodziło, ani trochę. Potem elektryk stwierdził niesprawność panelu ogrzewania i z kolei potem modułu komfortu jak pisałem. Teraz autko jest u specjalisty od adaptacji nowego/używanego modułu komfortu ale słabo u niego z czasem więc czekam, może jutro coś sie zadzieje. Dużo tych informacji ale inaczej sie nie dało.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Teraz wszystko bardziej klarowne. Dziwi mnie droga jaka zostala obrana do tej naprawy... Termostat? Pompka? Panel klimy? Modul komfortu? Wow, dziwne podejscie.. W tych autach nawet jak nie dziala pompka (ta z zaworem u Ciebie) to i tak grzeje (80% n46 jezdzi z uszkodzona nawet o tym nie wiedzac), dla mnie to wyglada na typowa sprawe e90 czyli, zapchana nagrzewnica w srodku badz typowe dla tego silnika, zle wpiety gaz lpg ktory omija nagrzewnice. Czy ktos chociaz lapal reka za waz co idzid do srodka auta? Czy jest cieply? 

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Teraz wszystko bardziej klarowne. Dziwi mnie droga jaka zostala obrana do tej naprawy... Termostat? Pompka? Panel klimy? Modul komfortu? Wow, dziwne podejscie.. W tych autach nawet jak nie dziala pompka (ta z zaworem u Ciebie) to i tak grzeje (80% n46 jezdzi z uszkodzona nawet o tym nie wiedzac), dla mnie to wyglada na typowa sprawe e90 czyli, zapchana nagrzewnica w srodku badz typowe dla tego silnika, zle wpiety gaz lpg ktory omija nagrzewnice. Czy ktos chociaz lapal reka za waz co idzid do srodka auta? Czy jest cieply? 

Opublikowano
  • Autor

Witaj, czasami w ciągu dnia mało mam czasu żeby wejść do klubu. Z tym gazem to też tak pomyślałem ale to nie było poddane jeszcze weryfikacji, jak się skończy epopeja modułu i dalej będzie nic podjadę do speca od LPG. Jeżeli chodzi o wąż to jest tak, że kawałek za chlodnicą wąż jest letni i całkiem zimny przed zestawem zawór /pompka. Jeżeli chodzi o nagrzewnicę to jak pisałem mechanik zrobił obejście tego zestawu i mówił że grzanie było przy czym nie wiem czy wierzyć że to robił 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Ogrzewanie w moim E91 luż działa. Problemem był głownie zawór przełączający ogrzewanie w zestawie z pompka wspomagajacą (mam webasto postojowe) mechanik/elektryk który sie tym zajmował przez co zeszło na tym 2,5 miesiąca.