Skocz do zawartości

X3 hybryda plugin - czy ktoś ma dośwaidczenia?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozważam nowe X3 w hybrydzie plugin - 30e xDrive.  Chcę hybrydę, bo mam doświadczenie z Lexusem i uważam, że napęd hybrydowy jest świetny. Ale nie wiem , jak taki napęd działa w BMW X3 30e xDrive. Czy ktoś ma doświadczenia? Wiem, że można jeździć tylko na napędzie elektrycznym, ale co po opróżnieniu baterii? Czy tak jak w Lexusie auto jeździ w trybie hybrydowym, czyli działa silnik spalinowy i włącza się silnik elektryczny na krótko co jakiś czas, dając niskie spalanie? Czy może auto przełącza się w tryb ładowania baterii silnikiem spalinowym, podnosząc spalanie - jak to jest bodajże w Mercedesie (tak opowiadał mi kumpel)?

Czy ma ktoś doświadczenia z tym napędem?

Opublikowano

Miałem doświadczenie i z Lexusem i z BMW. Zasada funkcjonowania jest taka sama w obu markach: po zejściu do zasięgu "zero" auto działa jak zwykła hybryda odzyskując energię np. z hamowania. Ale można kliknąć guzik ładowania tej baterii z silnika spalinowego, tylko że to nie ma kompletnie sensu ekonomicznego bo spalanie wtedy rośnie niebotycznie. Ale przy obecnej w X3 dosyć sporej baterii spokojnie zrobisz 60-70km po mieście na samym prądzie co uważam za bardzo przyjemny wynik. A no i nie zapominajmy o skrzyni biegów - w BMW masz ZF'a a nie wyjące CVT.

Opublikowano

Mogę powiedzieć coś po użytkowaniu x5 45e 3 lata. Jak ładujesz (45k przebiegu spalanie 5.4l +20kw jak nie ładujesz 13l jak nic) to jazda fajna i ekonomiczna a jeśli będziesz używać bez ładowania jak zwykła spalinówkę to spalanie dużo większe niż zwykła 2.0  bez porownania no i w  standardzie masz ogrzewanie postojowe super sprawa.

Edytowane przez zmax

Opublikowano
  • Autor
W dniu 30.12.2025 o 09:56, scooterek napisał(a):

Miałem doświadczenie i z Lexusem i z BMW. Zasada funkcjonowania jest taka sama w obu markach: po zejściu do zasięgu "zero" auto działa jak zwykła hybryda odzyskując energię np. z hamowania. Ale można kliknąć guzik ładowania tej baterii z silnika spalinowego, tylko że to nie ma kompletnie sensu ekonomicznego bo spalanie wtedy rośnie niebotycznie. Ale przy obecnej w X3 dosyć sporej baterii spokojnie zrobisz 60-70km po mieście na samym prądzie co uważam za bardzo przyjemny wynik. A no i nie zapominajmy o skrzyni biegów - w BMW masz ZF'a a nie wyjące CVT.

A jak porównanie spalania BMW i Lexusa po rozładowaniu baterii i na jeździe hybrydowej?

Opublikowano

bez różnicy, zasada działania jest ta sama, czyli jak już wydoisz baterię np. na autostradzie to wtedy spalanie rośnie. Natomiast w czasie jazdy miejsko-podmiejskiej nie jesteś w stanie jej zużyć całej, zawsze elektryk sobie coś odzyska choćby po odpuszczeniu gazu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja użytkuje okazjonalnie x3 30e. Teraz zimą pokazuje ok 70 km zasięgu tylko na prądzie i tyle mniej więcej robi. Można włączyć tryb zachowania ilości prądu i wtedy jak np jedziesz autostradą i wówczas jedzie jak zwykłą hybrydą i nie zużywa prądu. Nie jest prawda to conpjsza niektórzy wyże że wtedy doładowuje ten akumulator. Jak tak jedziesz To po prostu kiedy np wjeżdżasz z autostrady do centrum możesz włączyć tylko elektryka i to wystarcza i nie podbijasz spalania w korkach