Skocz do zawartości

Żywotność akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie do użytkowników X1. Noszę się z zamiarem zakupu nowej X1 23i. Będę robił bardzo małe przebiegi roczne, oscylujące w granicach 3000km. Dojazd do pracy 6km i powrót do domu tyle samo. Samochód czasami stoi 6 dni pod chmurką, czekając jak wrócę z pracy. Start/Stop będzie zawsze wyłączany, tak jak to robię z rodzinnym X5 (tutaj przebieg po pierwszym roku 12k = brak problemów z baterią).

Czy macie problemy z naładowaniem akumulatorów, i jeśli dochodziło do ich wymiany to po jakim czasie?

Dzięki!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
  • Autor

Odpada. Mieszkam w bloku. Raz doładowywałem X5 po rozładowaniu aku po wizycie na zakładaniu PPF, to miałem wizyty od lokatorów z pytaniami, czy mam zgodę administracji (a miałem) i że oni nie będą płacić za ładowanie mojego samochodu...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Warto uświadomić sąsiadom, że pełne doładowanie akumulatora to koszt maksymalnie ok. 2 zł – więcej pochłania samo oświetlenie w garażu, które świeci się bez przerwy.

Z własnego doświadczenia: kiedy auto częściej stało niż jeździło, iDrive zaczął pokazywać komunikaty o niskim stanie akumulatora i ograniczał działanie systemu na postoju. Kilkudniowe przerwy dodatkowo pogarszają sytuację, bo elektronika BMW pobiera prąd nawet przy wyłączonym silniku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 16.11.2025 o 08:16, Yogipol napisał(a):

Witam,

Mam pytanie do użytkowników X1. Noszę się z zamiarem zakupu nowej X1 23i. Będę robił bardzo małe przebiegi roczne, oscylujące w granicach 3000km. Dojazd do pracy 6km i powrót do domu tyle samo. Samochód czasami stoi 6 dni pod chmurką, czekając jak wrócę z pracy. Start/Stop będzie zawsze wyłączany, tak jak to robię z rodzinnym X5 (tutaj przebieg po pierwszym roku 12k = brak problemów z baterią).

Czy macie problemy z naładowaniem akumulatorów, i jeśli dochodziło do ich wymiany to po jakim czasie?

Dzięki!

Jeżeli nie zrobisz dużej trasy raz na miesiąc i pojazd stoi w garażu albo pod chmurką, jeszcze w zimie, to system potrafi zjeść 60% baterii i trzeba doładować.

Kup dobry prostownik minimum 10A ( patrz topic o prostownikach ) bo tymi 5 A będziesz ładował kilkanaście godzin przy takim stanie.

Ja ładuję około 4-5 godzin i przeważnie wbijam 44Ah na 72Ah akumulator. 

Opublikowano
  • Autor

Wyjmujesz z auta akumulator czy tylko podnosisz maskę do góry i "łapiesz" prostownikiem - oraz +?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@Yogipol przeczytaj instrukcję auta, musisz ładować za pomocą dedykowanych punktów które są pod maską.

Opublikowano
  • Autor

Tak, wiem po swoim X5, że są dedykowane punkty. Bardziej interesuje mnie, czy są osoby, które wyjmują akumulator i ładują go w domu i później umieszcza z powrotem w aucie? Prostownik mam, oryginalny BMW, który ładuje mi akumulator od Nissana QQ 😉 Tam wszystko jest proste, cztery śrubki out, ładowanie w domu, cztery śrubki in, kod do radia wpisany i można jeździć. Jestem ciekaw czy z X1 można tak samo.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Gdzieś tu pisano już, że elektronika BMW nie lubi wyjmowania akumulatora — można na trwałe uszkodzić jakieś moduły, co spowoduje, że nie odpalisz auta.

Edytowane przez M4R10

Opublikowano
  • Autor

Tego się właśnie obawiałem. Nic, w następną sobotę mam jazdę próbną X2 i do tematu wrócę z handlowcem.