Skocz do zawartości

Parowanie szyb – X1 (2.0i xLine) (U11)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim,
zaczynamy (a w zasadzie moja żona zaczyna 😉) drugi jesienny sezon z naszym X1 i mam wrażenie, że auto jakoś szybciej zaczyna parować w środku. Wymieniłem profilaktycznie filtry kabinowe (stare nie były szczególnie zabrudzone), ale szczerze mówiąc – niewiele to zmieniło.

Co ciekawe, ostatnio sam tego doświadczyłem – parowanie nasila się np. na skrzyżowaniu, kiedy auto stop wyłącza silnik. Myślałem, że auto stop nie wpływa na pracę klimatyzacji / wentylacji, ale wygląda na to, że jednak tak – bo momentalnie szyby zaczęły parować. Po wymuszeniu uruchomienia silnika parowanie znika praktycznie od razu.
Tryb klimatyzacji był ustawiony na „słaby” (czyli poziom drugi, już w miarę słyszalny – niższy jest tylko „bardzo słaby”).

Macie może podobne doświadczenia albo pomysły, co można z tym zrobić? Czy to normalne zachowanie przy auto stopie, czy coś nie gra z czujnikiem wilgotności / sterowaniem klimatyzacji?

PS. Jeszcze jedno – zauważyłem po jednej z ostatnich aktualizacji, że pojawił się dziwny dźwięk – jakby 3–4 krótkie sygnały, gdy jadę bardzo powoli. Najczęściej słyszę to zaraz po ruszeniu spod domu (ulica osiedlowa) albo przy skręcie o 90 stopni. To nie jest komunikat o ograniczeniu prędkości ani ostrzeżenie o kolizji – coś zupełnie innego. Ktoś wie, co to może być?

dzieki z góry, pozdr, tomek

Opublikowano

Wyłącz na stałe start-stop... To będzie z korzyścią i dla parowania szyb i ogólnej kondycji całego silnika 😉 

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, jarekf napisał(a):

Wyłącz na stałe start-stop... To będzie z korzyścią i dla parowania szyb i ogólnej kondycji całego silnika 😉 

ale w jaki sposób? Wiem, że można to na początku kazdej podróży. Ale czy i jak na stałe można? 

Opublikowano

Samemu poprzez aplikacje typu Bimmercode/Carly lub oddać do kogoś kto się tym zajmuje

Opublikowano
  • Autor

ech, mialem na mysli srodki nie naruszające gwarancji 😉

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam skrót na ekranie do kafelka start/stop i zaraz po odpaleniu natychmiast dezaktywuję ten ,,shit,,