Skocz do zawartości

Drży, wibruje... ale nie zawsze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

zwracam się do Was z takim tematem, z prośbą o pomoc, o komentarze, pomysły...

Forum przeszukałem, ale identycznego problemu nie znalazłem. Problem dotyczy 3.0d xDrive i występuję od dłuższego czasu.  

W aucie występują okazjonalne wibracje odczuwalne jedynie na kierownicy zarówno podczas jazdy ze stałą prędkością jak i hamowaniu. Ale problem w tym, że czasem są a czasem auto jedzie i hamuje jak po stole. 
Np. jadę trasę 300km, przez pierwsze 200km jadąc eSką (np. 140-160 km/h na tempomacie bez mocnego przyspieszania/przeciążeń ) brak jakichkolwiek wibracji zarówno podczas jazdy jak i hamowania, ostatnie 100km robię drogą krajową i wyprzedzając dynamicznie inne samochody to przy hamowaniu bardzo mocno telepie kierownicą, aż ją wyrywa ( na pedale hamulca brak drgań). 
Ale może być tez tak, ze są lekkie wibracje jadąc stała predkoscia 100-120km/h, a drugiego dnia ich nie ma na tej samej trasie. Podczas przyspieszania nawet z butem w podłodze brak drgań. Bardziej pod odpuszczeniu ale raczej jak się jedzie ze stała predkoscią. 
Mam wrażenie, że na te wibracje ma wpływ to jak jadę, czyli jak jest pedał w podłogę ( np. do 120km/h ) to wtedy przy hamowaniu zawsze lata kierownica. Moge jechac spokojnie nawet 180km/h i wtedy drgan nie ma. 

Byłem w kilku renomowanych miejscach, serwisujących tylko BMW, zawieszenie sprawdzone - zero luzów. 

Co było wymienione: tuleje, sworznie, łączniki, końcówki drazków, poduszki pod silnikiem i xDrive.
Felgi proste, koła wywarzone z testem drogowym.
Osotanią rzeczą połosie, prawa miała bardzo duzy luz góra-dół, aż stukała, lewa mniejszy. Obie zostały wymienione ale... niestety został włóżony jakiś tani chińczyk... Nie jest gorzej, ale lepiej tez nie. Jedna ma jakiś luz... Te chińczyki nowe potrafia podbno być gorsze niż stare orygnały. Dopiero później dowiedziałem sie, że w BMW sprawdza się tylko org lub GKN/Lobro. Więc jest pomysł, zeby wymienić te półosie na porządne Lobro bo nie ma sie czego czepić... Wszystko wygląda bardzo prawidłowo.

Co myślicie, cos jeszcze może powodować takie jaja ?    

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dawno temu w e46 miałem podobnie ,wymienione półosie  itp

Problemem był wał napędowy.

Kupiłem używkę problem znikł

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, temat z wałem właśnie też się przewijał jako możliwa przyczyna 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem te przednie półosie na GKN Lobro, przejechałem już ok 1 tys km od wymiany i powiem, że jestem w szoku… Drgania kierownicy przy hamowaniu całkowicie zniknęły! Nie wiem jaki wpływ mają półosie na hamowanie ale ewidentnie mają. 

Generalnie zupełnie inna jazda, bardziej płynna. 

Edytowane przez jarekf