Skocz do zawartości

F06 Trzecie światło stopu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów

Czy może ktoś przerabiał wymianę 3 światła stopu? Idzie przez całą szybę, od strony podsufitki po zdjęciu jedynej środkowej osłony dostępu żadnego nie ma, a jak oglądam samo światło stopu, bo już kupiłem nowe, to mam wrażenie, na pewno mylne, że trzyma się na dwóch bolcach na wcisk? Chyba niemożliwe... Jest jeszcze sześć przesuwnych śrubek w nim, może je jakoś trzeba od spodu odblokować, żeby dało się z góry zdjąć? Nijak niczego w necie znaleźć nie mogę..

Tomek
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie.

Temat rozwiązany. Trzeba było pogrzebać trochę a anglojęzycznym necie, bo u nas nic niema. Trzecie światło stop które idzie przez całą tylną szybę trzyma się na 6 nakrętkach jak w schemacie poniżej. Trzeba poluzować tylną część podsufitki żeby się do nich dostać - po kolei - zdjąć końcową środkową zaślepkę podsufitki (4 spinki na wcisk), odkręcić śrubki mocujące zaślepkę Airbag w tylnych słupkach, zdjąć te osłony (trzymają się na 2 spinkach takich jak w drzwiach), odkręcić śrubkę trzymającą narożnik podsufitki w słupku, odkręcić śrubki trzymające haczyki do wieszania w podsufitce i ściągnąć z ramki drzwi część gumowych uszczelek. I mamy dostęp do 4 z 6 nakrętek. Pozostałe 2 są na środku pod modułem Diversity (chyba tak się nazywa) który jest pod tą zaślepką podsufitki na środku tylnej szyny. Po odkręceniu wszystkiego wystarczy z wierzchu podważyć stop bo trzyma się już tylko na 2 wciskach. Cała robota.

Mocowanie 3 światła stop BMW F06.png

Tomek