Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z czujnikiem ABS. Podczas jazdy kontrolka od kontroli trakcji zaczyna nieregularnie błykać, do tego stopnia, że nie idzie jechać, przy wciśniętym gazie, samochód szarpie/przerywa lub całkowicie spada z obrotów. Gdy przytrzymam dłużej przycisk DTC i całkowicie wyłącze kontrolę trakcji to problem znika. Podłączyłem się inpą i okazało się, że czujnik w lewym tylnym kole wariuje, np. podczas jazdy ze stałą prędkością 40 km/h czujnik skacze w górę i w dół i raz pokazuje mniejszą prędkość a raz większą. Po zdemontowaniu czujnika okazało się że czujnik ociera o koło zębate na piaście i jest już mocno stary. Gdy dla testu podłożyłem podkładkę około 0,7 mm aby odsunąć czujnik od koła zębatego a następnie pojechałem się przejechać to problem z błykającą kontrolą trakcji znikną i wszystko było w porządku.

Macie może pomysł, dlaczego czujnik nagle zaczął ocierać o koło zębate ? Łożysko na tym kole nie ma luzu i nie chuczy/buczy. 

Powinienem zacząć od wymiany tego czujnika na nowy czy od wymiany łożyska ? A może przyczyna jest gdzieś indziej ?

Proszę o pomoc

pozdrawiam