Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Od dłuższego czasu , czy przed wymianą oleju czy po wymianie w przewodach olejowych skrzyni biegów tuż przed chłodnicą  słychać dziwne odgłosy .  Jakby bulgotanie . Słychać to wyłącznie po rozgrzaniu silnika . Czy może ktoś się z czymś takim spotkał ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To tak jakby pompa oleju zaciągała powietrze. Między filtrem oleju a skrzynią jest uszczelniacz, może słabo trzyma, ale bez ściągnięcia miski się nie obejdzie żeby to sprawdzić.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Wygląda to jak szerszy oring, bardziej uszczelka, jakbyś wszedł na aukcje filtra to jest w zestawie, a dziś jakość części jest niestety marna. Jest jeszcze plastikowa tulejka między mechatroniką a skrzynią, takie przedłużenie króćca filtra oleju, tam są już typowe oringi, dwie sztuki. I jak dla mnie, tylko na tym odcinku między filtrem a skrzynią pompa może zasysać powietrze. Może wcześniej ktoś tam zaglądał i zrobił coś nie tak.

IMG_20250802_103519.jpg

Edytowane przez piotr520
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Czy uszczelka dobrze siedzi, nie jest pęknięta czy podwinięta. Mam nadzieję że tu jest problem. Zwróć uwagę na te czarna obudowę filtra, czy też nie ma pęknięcia przy króćcu albo na obudowie.

Jeszcze jedno, jak już ściągniesz miskę to ja bym obejrzał oringi na tej plastikowej tulejce o której pisałem. Znajdź na youtube filmik z rozbiórki 5hp19 i będziesz dokładnie wiedział o czym piszę. 

Edytowane przez piotr520