Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szybka piłka - czy działa Wam Siri? Rzadko korzystam, ale probuję sobie raz na jakiś czas ułatwić życie coś tam automatyzując, a to szukając prostszego sposobu na wykonanie jakiejś czynności i tym oto sposobem stwierdziłem, że łatwiej wcisnąć przycisk na kierownicy i wydać komendę niż stukać w ekran szukając np. kontaktu, do którego postanowiłem zadzwonić. Ponieważ asystent BMW nie ma dostępu do telefonu gdy działa CarPlay, padło na Siri.

I tu trafiłem na problem - wywołanie Siri owszem działa (długie wciśnięcie przycisku mikrofonu), animacja Siri pojawia się na ekranie, ale Siri mnie nie słyszy - mogę mówić, krzyczeć, absolutnie nic się nie dzieje.

Czy ktoś przerabiał i ma pomysł na czym może polegać problem? Ustawienia i w samochodzie i w telefonie wydają się być poprawne. Nie wiem, czy to wina systemu (-ów) i to po prostu nie działa, czy też kwestia ustawień.

IOS 18.4.1, firmware w X5 aktualny.

Opublikowano

Mam te same spostrzeżenia. Siri u mnie działa jeśli w asystencie głosowym BMW wyłączy się opcję analizy głosu online (nie pamiętam dokładnie teraz nazwy). Niestety powoduje to ograniczenie funkcjonalności asystenta BMW.

• Dziękuję 1
Opublikowano

U mnie po krótkim naciśnięciu przycisku zgłasza się asystentka BMW, po długim Siri. Obie słyszą i obie działają

Opublikowano
W dniu 11.05.2025 o 08:03, mvirus napisał(a):

Mam te same spostrzeżenia. Siri u mnie działa jeśli w asystencie głosowym BMW wyłączy się opcję analizy głosu online (nie pamiętam dokładnie teraz nazwy). Niestety powoduje to ograniczenie funkcjonalności asystenta BMW.

To było to! W sensie, po wyłączeniu tej opcji Siri odzyskała słuch, choć zapewne - jak zwróciłeś uwagę - funkcjonalność asystenta BMW została ograniczona - z tej jednak prawie w ogóle nie mam potrzeby korzystać, więc chwilowo nie robi mi to zbyt dużej różnicy.

Ciekawy bug, nie wygląda na coś co ma szansę zostać przeoczone w trakcie testów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ja mam inny problem. Jak mam połączony telefon jako "CarPlay" to chcąc zadzwonić przy pomocy wybierania głosowego np "zadzwoń mama" dostaję komunikat, że niestety się nie da bo system nie ma dostępu do kontaktów. Co ciekawe widać na ekranie środkowym wszystkie ostatnie wybierane połączenia wraz z opisem kontaktu.

Jak przełączę połączenie bluetooth w aucie z carplay na telefon to wybieranie głosowe działa ale za to na ekranie środkowym widać tylko same numery(bez opisów). No i wiadomo, że wtedy też nie działają aplikacje z carplaya.

Generalnie chciałbym żeby "był ten dostęp do kontaktów" przy połączeniu carplay ale nie wiem czy to się da gdzieś ustawić

Edytowane przez ubejane
Opublikowano
9 godzin temu, ubejane napisał(a):

Ja mam inny problem. Jak mam połączony telefon jako "CarPlay" to chcąc zadzwonić przy pomocy wybierania głosowego np "zadzwoń mama" dostaję komunikat, że niestety się nie da bo system nie ma dostępu do kontaktów. Co ciekawe widać na ekranie środkowym wszystkie ostatnie wybierane połączenia wraz z opisem kontaktu.

Jak przełączę połączenie bluetooth w aucie z carplay na telefon to wybieranie głosowe działa ale za to na ekranie środkowym widać tylko same numery(bez opisów). No i wiadomo, że wtedy też nie działają aplikacje z carplaya.

Generalnie chciałbym żeby "był ten dostęp do kontaktów" przy połączeniu carplay ale nie wiem czy to się da gdzieś ustawić

CarPlay przejmuje komunikację między telefonem a samochodem na wyłączność i pozostałe interfejsy nie będą działały, ograniczenie o którym piszesz jest "by design". Jeśli chcesz jednak korzystać z asystenta bmw to spróbuj włączyć opcję synchronizacji kontaktów (bluetooth->BMW 1234-> synchronizuj kontakty), opcja jest domyślnie wyłączona, zapewne dlatego nie widzisz nazw. 

Opublikowano
W dniu 20.05.2025 o 13:38, mvirus napisał(a):

Po ostatniej aktualizacji w pełni działa asystent BMW oraz Siri.

Sprawdziłem dziś rano i u mnie niestety bez zmian - siri dziala wyłącznie przy wyłączonej analizie głosu online.