Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i pozdrawiam Was wszystkich.

To mój pierwszy (i pewnie nie ostatni) post. Ale do brzegu.

Mam X3 G01 z 2021 roku sprowadzony z USA. Auto przyjechało bez przedniego zderzaka. Z numeru VIN w bimmer.work wynika, że auto ma 5AS Driving Assistant. Czy możecie mnie oświecić co to oznacza i skąd ten system pobiera informacje do swojego działania? Precyzyjniej - czy auto powinno mieć zainstalowane radary bliskiego pola? Jak wyszukuję części po VIN to wyświetlają mi się 4PDC i 2 radary (w przednim zderzaku) Ludzie, którzy chcą sprzedać mi wiązkę twierdzą, że radary powinny być. Tyle, że kostka do której powinienem przyłączyć wiązkę zderzaka po stronie auta ma 9 przewodów. Prześledziłem schematy i 9 przewodów obsłuży 4 PDC (6 przewodów) i halogeny (3 przewody). 

Pytanie drugie - poradzicie gdzie kupię plastiki do zderzaka? Ucieszyłem się gdy dostałem ładną skorupę i załamałem jak zacząłem liczyć ile kosztują plastiki żeby to wszystko do kupy poskładać.

Pozdrawiam.

Maciej

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Wiązka jest jedna tak czy inaczej, niezależnie czy masz DA czy nie - 61126991959

Plastiki kupisz np. na stronie czescidobmw.pl. Zobacz po schematach.

Opublikowano

Tego, że ogarnę to jedną wiązką to się domyślam. Najwyżej zistawię wolne wtyczki. Tylko bardziej mnie interesuje jak to jest, że w opisach wyposażenia jest DA, w katalogach są radary a nie bardzo widzę w wiązce która idzie z auta do zderzaka przewodów. Stąd moje pytanie.

Opublikowano

Hmm z kierownicy i z panelu obok zmiany biegow sie dowiesz co masz w wyposazeniu czy radar  to te paski po lewej str kierownicy  albo kamery parkowanie to guzik od kamer kolo biegow

A masz moze numer albo jaka wiazke trzeba kupic do tylnych lamp po lifcie?

Opublikowano
W dniu 11.04.2025 o 14:35, BARTRSL napisał(a):

A masz moze numer albo jaka wiazke trzeba kupic do tylnych lamp po lifcie?

Niestety nie. Ja dopiero raczkuję i się uczę BMW. Ale pewnie gdyby dokładnie poszukać w katalogach części wybierając jakiś model EU to da się znaleźć. Mi ktoś poradził żeby znaleźć na oto model najbardziej podobny do mojego, wpisać jego VIN do katalogu i wtedy szukać.