Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, prawdopodobnie padło mi ECU przy próbie wgrania MHD. MHD się wypięło, dostałem tylko info, że prawdopodobnie ECU może być już martwe.

Zakładając, że nie uda się odzyskać danych ze starego, czy jest możliwość zakupu używanego ECU i podmiany?

Jestem lekko zmieszany, ponieważ warsztat twierdzi, że jeśli nie odzyskają danych, to zostaje mi jedynie wymiana na nowy sterownik z ASO kodowany pod VIN.

Z drugiej strony na allegro/ebay jest pełno sterowników, w różnych konfiguracjach w tym np samo ECU + Kodowanie pod silnik i VIN, ECU + CAS itp. Jak to wygląda w praktyce?

Opublikowano

Aso to ostatecznoć, w aso nie robią pewnych tematów bo taka jest procedura i tego nie przeskoczysz. 

U nich wymiana na nowy+kodowanie i nie ma innej opcji, taka procedura.

Poszukaj magika elektronika, może się okazać, że wystarczy wgrac oryginalny soft do twojego sterownika, ale NA STOLE a nie po obd.

W zalezności od tego co tam padło albo z oryginału trzeba coś zczytać, pokombinować i zaprogramować nowy, albo wgrać oryginał do twojego sterownika. Obstawiam, że padł soft, a sterownik  jest sprawny elektronicznie.

Taki gośc z youtuba naprawia podobne tematy https://www.youtube.com/@Fabi..../featured, ale jest dużo takich elektroników

Podejżewam, że 90% firm które zajmują się "chip tuningiem" wgra ci soft oryginalny, albo po modach, albo przynajmniej zdiagnozują, czy procek padł, czy soft wyzerowało

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak na przyszłość nowe BMW bezpiecznie koduje się tylko po podłączeniu do 100-120 Amperowego podtrzymania akumulatora.  Ja nie mam  takiego prostownika i robię tak, że odpalam drugi samochód i solidnymi kablami rozruchowymi podpinam się do bmw.

MHD raczej nie odpala wszyskich modułów w aucie, ale jak masz słaby aku, włączone radio, światła i tp i napięcie spadnie poniżej pewnego poziomu w trakcie programowania to możesz mieć problem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Coś Ty tam wgrywał?

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png