Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien dobry wszystkim, posiadam BMW X3 M50 G45 z bieżącego roku. Jest to pierwsze BMW wyposażone w tak zwane autonomiczne hamowanie drugiego poziomu. Występuje to z reguły, gdy jedziemy za kimś, puścimy gaz i samochód sam zwalnia. Moje pytanie jest następujące czy da się to obejść lub wyłączyć? Strasznie mnie to irytuje i zabiera duzo radości z jazdy 😥

Opublikowano

w G01 miałem podobnie lecz nie tak zauwazalne jak teraz jest w M50
tzn auto wie co ma robić jak sie zdejmie noge z gazu, albo sie toczy na hybrydzie albo jesli widzi wolniejszy pojazd przed nami lub ograniczenie predkości to hamuje silnikiem. 
W M50 trochę zbyt mocno ingeruje i moze denerwować 

Mnie wkurza tempomat, jakoś nie umiem go osługiwać 😉
Albo pamieta ostatnią predkość albo dostosowuje się do aktualnego ograniczenia

ja chce po prostu zeby utrzymywał po właczeniu aktualną predkość, chyba trzeba bedzie trzeba przeczytac te 30 stron instrukcji 😉

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mnie też to wkurza i to czuć jak sam hamuje .

Czy wie ktoś jak ustawić przy parkowaniu , aby dojeżdżając do przeszkody na daną odległość , sam samochód zachamował do zera ? 

Pakiety wszystkie mam 

Opublikowano
W dniu 25.02.2025 o 08:09, cowboy napisał(a):

w G01 miałem podobnie lecz nie tak zauwazalne jak teraz jest w M50
tzn auto wie co ma robić jak sie zdejmie noge z gazu, albo sie toczy na hybrydzie albo jesli widzi wolniejszy pojazd przed nami lub ograniczenie predkości to hamuje silnikiem. 
W M50 trochę zbyt mocno ingeruje i moze denerwować 

Mnie wkurza tempomat, jakoś nie umiem go osługiwać 😉
Albo pamieta ostatnią predkość albo dostosowuje się do aktualnego ograniczenia

ja chce po prostu zeby utrzymywał po właczeniu aktualną predkość, chyba trzeba bedzie trzeba przeczytac te 30 stron instrukcji 😉

Zgadza się, tempomat mega nieintuicyjny, obecna prędkość możesz ustawić klikając „+” (tak jak byś chciał zwiększyć prędkość już zadaną) ale chwilę mi zajęło żeby to ogarnąć 😅

• Lubię to 1
Opublikowano

W ustawieniach trzeba zaznaczyć, żeby nie ustalał prędkości na podstawie ograniczeń, a jedynie sugerował dostosowanie. Wtedy ile ustawisz na tempomacie/przy jakiej prędkości go włączysz, taka będzie utrzymywana cały czas.

• Lubię to 1
Opublikowano

dzieki, zaraz sprawdzę bo niby juz przywykłem ale cały czas mnie wkurza ta ostatnio zapamietana wartość