Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Jestem tutaj nowy dlatego chciałbym sie przywitać. posiadam o dwóch dni E60 530d 231km. Bateria jest na wykończeniu i chciałbym kupić nową. Jaka oryginalnie w tym modelu była bateria? ta stara jest bannera 105ah AGM ale chyba za duża. Wiem że trzeba rejestrować baterie albo zmienić pojemność programem. Mam MaxiEcu z licencją na bmw, jest opcja rejestracji bądz zmiany pojemności ale tylko do 90ah  zwykła i 90ah AGM. Więc co? mam kupić 90ah AGM?

Edytowane przez cder
Opublikowano (edytowane)

Poszukaj w sieci jakiś dekoder numeru Vin i powinno wyjść jakiej pojemności akumulator był fabrycznie. Po wymianie koniecznie rejestracja nowego akumulatora za pomocą ista badz innego programu skoro masz mozliwosc i ewentualnie dokodowanie odpowiedniej pojemności. Bez tego żywotność akumulatora znacznie się skróci, a nie rzadko zdarzają się problemy z napięciem i mogą pojawiać się błędy. 

Edytowane przez tomaszj1990
Opublikowano
1 godzinę temu, cder napisał(a):

Dzięki już znalazłem, u mnie 90ah

Jeśli kupisz akumulator AGM to zakoduj jako AGM to też ma bardzo ważne znaczenie. Zwykły akumulator oraz akumulator AGM są ładowane w inny sposób.

Opublikowano
W dniu 25.01.2025 o 20:42, tomaszj1990 napisał(a):

Jeśli kupisz akumulator AGM to zakoduj jako AGM to też ma bardzo ważne znaczenie. Zwykły akumulator oraz akumulator AGM są ładowane w inny sposób.

Dziękuje, dziś wymieniony i zakodowany.