Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przy porannym odpaleniu samochodu po całej nocy w garażu N47S1/N47D20D wypluł mi z wydechu plamę sadzy z wodą z kondensacji, widoczną na wydechu - nic tłustego

Wypluło w miejscu odpalenia i jak wyjechałem z miejsca parkingowego i nawracałem walnęło drugą, mniejszą plamę

Samochód bez DPFa, umówiony na wywalenie EGRa, oleju nie dolewam ale między wymianami <10tys km na komputerze pokazuje zamiast 75% - 50% lub przy zbliżeniu się do 10tys 25% między kreskami, płynu chłodniczego nie bierze, wszystko tak jak ma być, jeżdżony głównie po mieście lecz za każdym jednym razem rozgrzany i cały czas ze skrzynią w trybie sport (trzyma obroty w okolicy 2000) raz w miesiącu robi trase 180km autostrada, mocy nie brakuje albo brakuje tak mało że nie odczuwam różnicy 

Na zimnym jak i rozgrzanym silniku przy wyższych obrotach lubi sobie pokopcić na taki mix w proporcjach ~30% białego i ~70% czarnego dymu, przy niskich obrotach nie widać ani grama dymu za autem

W komputerze pokazuje mi się błąd 29EB00, którego nie da się usunąć, pisze że to błąd stały - byłem w aso na akcji serwisowej na poduszkę i przy okazji sprawdzali wszystko w okolicy chłodniczki spalin - nie znaleźli nic, wszystko po próbie ciśnieniowej wygląda idealnie - problem w EGRze? 

Auto tyle co po regeneracji turbiny wraz z wymianą dolotu z klapkami, intercoolera i myciu wszystkich przewodów. 

Czy takie dymienie powinno budzić u mnie niepokój? Dlaczego mogło wypluć takiego syfa z wydechu? Mam nadzieje, że usunięcie EGRa pomoże i przestanie kopcić - na angielskim forum ktoś pisał że uszkodzony EGR ma w objawach takie dymienie na biały kolor wraz z czarnym a po usunięciu całej ekologii przestało dymić, może to być prawda? 

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak nie ma dpfa to bedzie kopcil, zawsze. Egr tu nic nie zmieni. Odnosnie tego co pluje z wydechu. Zmieszaj pare wodna z sadza z komina i masz czarna maz.