Skocz do zawartości

[F20] + 116d EffDyn + szarpanie przy odpalaniu i ruszaniu, brak Start/Stop (po wymianie dwumasy i sprzęgła)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ehh, a więc tak...

Szarpało zarówno przy odpalaniu, jak i ruszaniu (z miejsca, jak i z lekkiego toczenia się i wbiciu 1 czy 2), ale też miałem efekt, że gaz gaz i ciągnęło... i do tego był błąd o napędzie... - tak więc wymienili mi komplet dwumasę i sprzęgło. Jest ogólnie lepiej, ale... mam nadal dwa problematyczne objawy i moje wrażenie jest, że to chyba nie są ze sobą powiązane problemy oraz jeszcze jeden problem o którym poniżej:

1. auto nie zawsze rusza płynnie, puszczam sprzęgło... i nic, nic i nagle wyrywa się - próbowałem zmieniać, szybciej puszczać sprzęgło, wolniej, mniej gazu, więcej gazu i nie ma reguły 😕

2. przy odpalaniu jest szarpnięcie całym silnikiem i może nawet trochę autem, czuję to na lewarku od biegów i do tego odgłos, którego nie potrafię opisać, jakby zajechanego auta w samym momencie odpalania 🙂

Aha, i jeszcze jedna ciekawostka, po tej wymianie dwumasy i sprzęgła nie działa mi w ogóle Start/Stop, po włączeniu auta nie świeci się info, że został wyłączony, ale nie działa. Przed wymianą dwumasy i sprzęgła działał.

Takie auto oddali mi z serwisu - polecanego na forum.

Co o tym myślicie, czy przygotować się jakoś w rozmowie bądź kosztach przed oddaniem do serwisu? 🙂 Z góry dziękuję!

P.S. Nie, rozrządu nie miałem jeszcze wymienianego (150k przebiegu).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Samochód z powrotem do serwisu z reklamacją , bo przypuszczam że zapłaciłeś za usługę,  a oddali Tobie samochód bardziej uszkodzony jak go przyjmowali  . Widziałeś części wymontowane z samochodu ,z jakiej firmy poszedł komplet sprzęgła, zły montaż a może tylko tak było na fakturze na pewno coś robili i zepsuli że dołożyli niedziałający start stop . Nie ponoś już kosztów diagnozowali , naprawiali jeszcze żle i w dodatku zepsuli , reklamacja jak nie pomoże, rzeczoznawca , prawnik , sąd