Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zamawiałem 40d w lutym i mam mieć na przełomie lipca i sierpnia - produkcja ma być pod koniec maja, ale nr vin jeszcze nie mam, więc pewności nie ma 

Opublikowano

Ja zamawiałem M50 pod koniec roku , max miał być wrzesień ( sprzedawca twierdził że jest realna szansa na czerwiec) :

Niestety muszę potwierdzić informacje które krążą po forach, obecnie w związku z restrykcjami na – sportowy układ hamulcowy, wentylację foteli, większość wzorów felg, adaptacyjne światła led terminy są mocno wydłużane bądź przesuwane. W Pana przypadku mieliśmy przyznaną produkcję czerwiec status przed wejściem na taśmę produkcyjną ale obecnie został przez BMW usunięty ponieważ weryfikują wszystkie ordery i na nowo w tym tygodniu alokują produkcję ...

Opublikowano
10 godzin temu, Sugarfan napisał(a):

Ja zamawiałem 40d w lutym i mam mieć na przełomie lipca i sierpnia - produkcja ma być pod koniec maja, ale nr vin jeszcze nie mam, więc pewności nie ma 

Obawiam się ze małe szanse. Juz byś mial termin produkcji. Ja tez mialem miec maj. Wczesniej mowili ze marzec. Teraz powiedzieli ze lupiec. 

Opublikowano

Mam informację, że będzie opóźnienie około miesiąc i odbiór ma być na przełomie sierpnia / września - pytanie czy to nie taka gra na przeczekanie - czy w sierpniu nie okaże się, że znowu obsuwa. Dziwna sytuacja, że nie mogą ogarnąć produkcji i łańcucha dostaw części 

Opublikowano

Jak na ten moment każdy nowo podawany termin jest jako planowany tak więc nie przywiązywałby m się do niego za mocno. Skoro samochód jest w kolejce to coś podać muszą ale nikt w BMW nie wie czy będą wstanie je dochować, wróżenie z fusów. Ja chyba zmieniam na RX 500h, rok czekania na samochód to lekko długo 😞

Opublikowano

Ja zamówiłem X3 20 we wrześniu. Miał być do odbioru w kwietniu. W lutym zadzwoniłem do swojego sprzedawcy, a ten mi oznajmił bez żadnych emocji, że przecież produkcja mojego samochodu została przesunięta na sierpień czyli odbiór będzie w październiku 🤬 Najbardziej wkurzyło mnie to, że nikt mnie nie poinformował o takiej obsuwie. Rozumiem miesiąc lub dwa ale nie pół roku. Już miałem sprzedawać swoje stare auto i dobrze, że zadzwoniłem do salonu bo zostałbym bez samochodu. Czy oni naprawdę nie potrafią zaplanować produkcji globalnie??? Postanowiłem zrezygnować w marcu. Sprzedawca poinformował, że bez problemu dostanę zwrot zaliczki. Jest maj i dalej nie dostałem zwrotu. Ostatnia informacja od sprzedawcy jest taka, że zwrócą mi zaliczkę po tym, jak się "mój" samochód wyprodukuje. Rzekomo w tej chwili nie mogą zwrócić, bo musieliby anulować zamówienie i produkcję, a chcą żeby samochód się wyprodukował bo sprzedadzą go komuś innemu. Na razie czekam, tracę cierpliwość a w międzyczasie przygotowuję kroki prawne... Nie spodziewałem się takiego syfu po BMW 😱

Opublikowano
Godzinę temu, Wyrwikufel napisał(a):

Rzekomo w tej chwili nie mogą zwrócić, bo musieliby anulować zamówienie i produkcję, a chcą żeby samochód się wyprodukował bo sprzedadzą go komuś innemu

To ich problem. Zaliczkę powinieneś dostać nie czekając na produkcję 

Opublikowano
1 godzinę temu, Wyrwikufel napisał(a):

Ja zamówiłem X3 20 we wrześniu. Miał być do odbioru w kwietniu. W lutym zadzwoniłem do swojego sprzedawcy, a ten mi oznajmił bez żadnych emocji, że przecież produkcja mojego samochodu została przesunięta na sierpień czyli odbiór będzie w październiku 🤬 Najbardziej wkurzyło mnie to, że nikt mnie nie poinformował o takiej obsuwie. Rozumiem miesiąc lub dwa ale nie pół roku. Już miałem sprzedawać swoje stare auto i dobrze, że zadzwoniłem do salonu bo zostałbym bez samochodu. Czy oni naprawdę nie potrafią zaplanować produkcji globalnie??? Postanowiłem zrezygnować w marcu. Sprzedawca poinformował, że bez problemu dostanę zwrot zaliczki. Jest maj i dalej nie dostałem zwrotu. Ostatnia informacja od sprzedawcy jest taka, że zwrócą mi zaliczkę po tym, jak się "mój" samochód wyprodukuje. Rzekomo w tej chwili nie mogą zwrócić, bo musieliby anulować zamówienie i produkcję, a chcą żeby samochód się wyprodukował bo sprzedadzą go komuś innemu. Na razie czekam, tracę cierpliwość a w międzyczasie przygotowuję kroki prawne... Nie spodziewałem się takiego syfu po BMW 😱

a możesz zdradzić jaki dealer tak działa ?

Opublikowano (edytowane)

Ładnie was robią ja zamawiałem początek listopada odbiór do końca  kwietnia , co do dnia  wjechała , m50 

Wszystkie opcje brałem prócz  wentylacji na fotelach , 

Po prostu moim zdaniem zależy też od dilera są mniejsi , i więksi którzy mają przydzielone sloty produkcyjne , 

Diler który ma 5 salonów w Pl ma więcej do powiedzenia......

Edytowane przez Mariusz2709
Opublikowano
9 godzin temu, Mariusz2709 napisał(a):

Ładnie was robią ja zamawiałem początek listopada odbiór do końca  kwietnia , co do dnia  wjechała , m50 

Wszystkie opcje brałem prócz  wentylacji na fotelach , 

Po prostu moim zdaniem zależy też od dilera są mniejsi , i więksi którzy mają przydzielone sloty produkcyjne , 

Diler który ma 5 salonów w Pl ma więcej do powiedzenia......

Załapałeś się na ostatki, od marca zaczeły się cyrki w produkcji a od kwietnia NIC z X3 nie produkuje sie na Polskę,  nie ma tutaj znaczenia który salon. Jest poważny problem stąd od jakiegoś czasu już oficjalnie informują że nowe zamówienia to 9-12 miesięcy czekania a stare utknęły bo niestety ale nie jesteśmy priorytetowym rynkiem. 

Opublikowano
3 godziny temu, Piterko napisał(a):

Załapałeś się na ostatki, od marca zaczeły się cyrki w produkcji a od kwietnia NIC z X3 nie produkuje sie na Polskę,  nie ma tutaj znaczenia który salon. Jest poważny problem stąd od jakiegoś czasu już oficjalnie informują że nowe zamówienia to 9-12 miesięcy czekania a stare utknęły bo niestety ale nie jesteśmy priorytetowym rynkiem. 

Może i tak 

Jeśli nawet to mamy bardzo blisko do naszych zachodnich sąsiadów , którzy w końcu są właścicielami marki , więc nie wierzę że u nich jest ten sam burdel co u nas , i tam zdecydowanie bym zamawiał na dzień dzisiejszy , ba lepszy rabat jest bo miałem zamawiać w DE , ale jakoś bliżej mi do nas jak do Niemiec po odbiór.

Opublikowano
W dniu 16.05.2025 o 17:18, ryb55 napisał(a):

Krótka piłka - wezwanie, sąd i kasa wroci

Czy ktoś z Was rezygnował z zakupu BMW? Czy bez problemu dostaliście zwrot zaliczki czy potrzebne były kroki prawne i droga sądowa? W moim przypadku minęło już 2 miesiące od rezygnacji i dalej nie otrzymałem zwrotu. Zastanawiam się czy już działać czy wierzyć sprzedawcy, że po wyprodukowaniu samochodu zwrócą mi zaliczkę.

Opublikowano

Szanujący się salon zwraca zaliczkę od ręki tym bardziej jak klient wycofuje się z winy produkcji. Przy chodliwym modelu, na tym etapie bezproblemowej możliwości zmiany konfiguracji, samochód bierze na siebie i moment znajduje innego chętnego tym bardziej przy krótszej drodze do odbioru dla nowego klienta. 

Opublikowano

Ale zwrot Twojej zaliczki nie ma żadnego związku z kwestią tego czy się auto wyprodukuje czy nie

Opublikowano
W dniu 17.05.2025 o 16:21, Piterko napisał(a):

moja 20 wyprodukowana 04-04
z braków to tylko zawieszenie adaptacyjne, a zamówiłam większość tych opcji o których piszecie że są problemy, oczywiście nie poinformowali mnie o wycięciu z zamówienia tego EDC
salon nie robi jednak problemu z rezygnacją (hahaha), ponoć szybciutko sprzedadzą komuś innemu, nie pytałam o zwrot zaliczki bo jednak odbiorę auto
W weekend dotarła do DE, czekam... - czy przy odbiorze miał ktoś jakieś niespodzianki typu zmiana ceny itp ?

Opublikowano

Ja dziś zrezygnowałem ze swojej 30e bo można czekać bez końca. 
Zamowilem dzis x3 20 w bardzo fajnym speku. Wyprodukowana i już plynie. Innym ofertom nie można w tym wypadku ufac. 
szkoda ale tak jest życie

Opublikowano

Czy ktoś może mierzył, jaka jest wysokość bagażnika w X3 od podłogi do dachu? Zapomniałem sprawdzić na jeździe testowej, a chciałbym zmieścić psa 😉 
A inna sprawa, to co jest z tymi ładowarkami indukcyjnymi w autach, że nawet w nowych modelach albo wcale nie ładują, albo w tempie żółwia? W X3 nie udało mi się zyskać ani procenta przez dwie godziny na tacce (iPhone 16 Pro), a do tego raz wywaliło komunikat, że smartphone się przegrzał...

Opublikowano
W dniu 27.05.2025 o 11:55, Alic3_ napisał(a):

W weekend dotarła do DE, czekam... - czy przy odbiorze miał ktoś jakieś niespodzianki typu zmiana ceny itp ?

Miałem uszkodzoną szybę przednią,  więc dobrze obejrzyj bo jak podpiszesz protokół, odbierzesz to wtedy Twój problem. Sprawdź miernikiem grubość lakieru

Opublikowano

X3 M50 zamówiona w Październiku 2024. Dziś nadany Vin, brak informacji, że samochód dotknęły restrykcje (pakiety M-Pro, itp.). Produkcja Spartanburg USA. Z tego co mówił dealer gorzej sprawa wygląda z silnikami 20d, 20i z RPA. Klient ma zamówiony samochód w tym samym terminie co ja i data produkcji przesunięta na tydzień 50 (grudzień 2025).

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, zygii napisał(a):

X3 M50 zamówiona w Październiku 2024. Dziś nadany Vin, brak informacji, że samochód dotknęły restrykcje (pakiety M-Pro, itp.). Produkcja Spartanburg USA. Z tego co mówił dealer gorzej sprawa wygląda z silnikami 20d, 20i z RPA. Klient ma zamówiony samochód w tym samym terminie co ja i data produkcji przesunięta na tydzień 50 (grudzień 2025).

Ja zamawiałem początek listopada m50  i o od miesiąca jeżdżę:) 

Macie niezłe obsuwy 

Edytowane przez Mariusz2709
Opublikowano
W dniu 4.06.2025 o 22:02, zygii napisał(a):

Ale to chyba jak im wyjdzie - loteria trochę bo zamawiałam w listopadzie  '24 i to pod koniec miesiąca - 20, benzynę, wybrałam min wszystkie pakiety prócz tego z tackami w tylnych fotelach i podparciem lędźwiowym - to nie zamontowali tylko EDC. Wyprodukowany 04-04-25 w RPA więc logiki w tym nie ma skoro mówisz że ktoś miał wcześniej zamawiany i produkcja wstępnie na grudzień. 

Mój ma być wstępnie w przyszłym tyg u dealera. Grubości lakieru mierzyć nie będę jak tu kolega sugerował, interesuje mnie bardziej czy przed odbiorem cena z zamówienia potrafiła Wam się zmienić oraz czy brak zamówionych elementów miał na nią wpływ.

Opublikowano (edytowane)

Ja zamawiałem pod koniec października 2.0i i na tą chwilę żadnych konkretnych informacji o terminie odbioru. Miał być maj/ czerwiec to w kwietniu otrzymałem informację, że będzie dpiero produkowany w maju. Teraz sprzedawca nie potrafi sprecyzować kiedy to dokładnie nastąpi. Niby do końca przyszłego tygodnia ma uzyskać informację na ten temat. Generalnie słabo to wygląda. Czekam do końca przyszłego tygodnia i jeśli nie dostanę jakiś konkretów rezygnuje i szukam czegoś innego. 

Edytowane przez zuzkak