Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie co do założenia Felg 437M (19" przód 9" IS 29, tył 10" IS 40) opony 235/40/19, 265/35/19 do BMW 440i xdrive, które mam zamiar obniżyć sprężynami Eibach Pro-Kit 25mm/20mm,

czy nie będą tarły?

Pytanie czysto praktyczne, gdyż nie mam możliwości przypasowania kół, gdyż auto dopiero do mnie płynie, a ja mam zamiar już sobie wszystko skompletować.

Na filmikach w YT wygląda to różnie, często opona jest równo z błotnikiem, wszystko zależy od ugięcia. W xdrive nie mogę szaleć z negatywem.

Może już ktoś próbował?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Będzie tarło, bo przód wyjdzie aż 20 mm na zew., a tył 26 mm.

Do tego masz xDrive, więc w wariancie mieszanym musisz mieć opony homologowane.

Przy 9J i 10J opony 245 i 275 będą lepsze.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.

Faktycznie przy obniżeniu nie za bardzo byłoby zakładać styling 437M.

Natomiast dziwią mnie rozmiary opon jakie podałeś, gdyż przy xDrixe ważna jest średnica kół, a dokładnie jak najmniejsza różnica przód- tył.

Podałeś 245 i 275?

Rozpatrując obręcze 19" to np. 245/35 i tył 275/30 to różnica w średnicy koła 7mm, a gdyby zastosować z tyłu 285/30 to będzie tylko 1mm,

natomiast gdyby zdecydować się na 235/35 i tył 275/30 to średnica jest idealna wg kalkulatora.