Skocz do zawartości

Dziwne przełączanie z 2 na 3 bieg w automacie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ja mam natomiast inny problem. jade sobie i przy przelaczaniu z 4 na 5 bieg (to jest ok 100 km na godzine mi sie tak dzieje wiec to chyba z 4 na 5 ale pewny nie jestem) czuc takie jakby drgania kol przednich, uczucie takie jakbym przez chwile jakichs nierownosciach, trwa to z 2 sek az do przelaczenia biegu. co to moze byc?? jak jezdze po miescie to tego nie ma, dzieje sie to tylko przy wiekszych predkosciach.
Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
Opublikowano

Witam

Koledzy nie przejmujcie sie!!

Te samochodziki maja najechane troche km a Wy chcecie ,zeby chodzily jak po maselku :P

Jezeli chodzi o kick downa ,topo wbiciu pedelu do podlogi powinien na moment odciac obroty,bo inaczej skrzynia by sie rozleciala.

Przy zmianie na wyzsze biegi ok 3000 obr/in ma prawo lekko szarpnac.

U mnie na tym biegu tez leciutko potrawi szarpnac.

Jak zwkle zdam pytanko,czy wymienialiscie olej?

Nie chce robic reklamy ,ale po wlaniu srodka do skrzyn auto ,rusz i zmienia 2 i 3 bez szrpniec ,bardzo plynnie!na 4 bardzo rzadko jezdze

i musze sprawdzic jak zchowuje sie po wlaniu tego specyfiku,ktory oprocz tego,uszczelnia skrzynke!

pozdrawiam

Opublikowano

Zgadza sięm ma prawo szarpac, jesli jezdzi sie dynamicznie to bedzie szarpało. W starszych samochodach (takich jak ja mam z 89r) skrzynia jest stereowana tylko linką kickdown, jesli poluznie ją to mam zmiany biegów płynne jak masełko, ale trudno się rozpedzic szybko, natmiast naciagniecie linki powoduje ze biegi zmieniaja sie szybciej i zmiana jest bardziej brutalna. Szarpnięcia w niektórych warunkach są normalnym objawem, gdyby ich nie było to znaczyłoby ze się sprzęgło kończy.

Można łatwo sprawdzić wydolność sprzęgła - stall speed.

A co do poslizgu przy zmianie zbiegu na bieg - to takie rzeczy mi sie nie zdarzają, skrzynia zmienia bieg natychmiastowo co powoduje spadek obrotów, nie ma miedzy biegami wejscia na obroty. Takie wejscie na obroty dla mojej skrzynki nie jest naturalne.

Opublikowano

Witam

Jestem świezo po wymianie oleju w skrzyni , oczywiście filtr i uszczelka też.

Auto zmienia biegi łatwo i przyjemnie , aczkolwiek tez potrafi czasem nie mocno szarpnąć , szczególnie przy wrzucaniu wstecznego.

Ogólnie należy po prostu dbać o skrzynie , jak jazda to D jak postój to P lub N i zmieniać olej ( ja co 50 tyś).To wszystko.

Pozdrawiam.