Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

auto delikatnie poszarpuje, czasami jakby pracowala na 5 cyl

chcialbym sprawdzic cewki

mam zapasowe z 328 z 1996 roku

moja BMW jest z pierwszej polowy 1995

czy beda pasowaly??

wizualnie wygladaja inaczej

numery tych z 1995 roku

0221 504 004

1 703 227

566

numery tych z 1996r:

1 748 017

11 860

bede wdzieczny za pomoc

Opublikowano

z tego co sie kiedys orientowalem to cewki robil siemens i bosh, stad byc moze roznica w oznaczeniach i wygladzie, sam nie probowalem podmieniac - ale nie powinno byc z tym problemow.

widze ze nie tylko ja mam problem z cewkami w M52B28 .. swoja droga to dziwne ze nie da rady jakos ich na 100% sprawdzic

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

nie jestem pewien czy to cewki ale zamierzam od sprawdzenia tego

na benzynie wszystko dziala bez zarzutu

na gazie auto czasami pracuje na 5 cyl

przy wyzszych obrotach nie odczuwam jakiegos duzego spadku

natomiast przy przyspieszaniu auto poszarpuje dosyc mocno

bylem u gazownikow lecz nie mieli czasu na pelna diagnostyke

wiem na 100% ze matrixy sa sprawne

gazownik stwierdzil ze cewka, sonda lub brudne wtryski gazowe-te ostatnie juz sam zrobilem lecz nie ma zadnej poprawy

gdy wykrecilem swiece na pierwszych trzech cylindrach byly bardziej czarne niz na innych

czyzby sonda??

Opublikowano

mysle ze to nie sonda,

masz dwie listwy z wtryskami, listwy nie sa identyczne, roznia sie troszeczke szybkoscia i itp. - minimalnie, ale jednak, jesil masz starsze oprogramowanie do tej instalacji to nie masz mozliwosci kabliracji listw odzielnie, a jedynie obydwu naraz, i w tym przypadku nigdy nie zestroisz tego zeby listwy idealnie rowno pracowaly, i z tad sie biora te swiece .. podlacz do kompa i sprawdz czy obydwie sondy pracuja przez caly czas .. czy byc moze na wolnych obrotach ktoras z nich nie pracuje dobrze poniewaz wlasnie jest podawana przez jedna z listw z wtryskami za duzo (badz za malo) paliwa .. ogolnie jest to ciezkie do kalibracji ale jest do wykonania - mialem z tym problemy w swojej M52B20 z sekwencja na matrixach i w koncu z dobrym gazownikiem doszedlem do konca ..

natomiast co do cewek .. hmm no u mnie wlasnie jest ten problem ze mi samochod na wolnych nie chodzi rowno i przy gwaltownym wcisnieciu gazu nie reaguje tak jak bym sobie tego zyczyl - poprostu sie krztusi - oczywiscie tylko na gazie .. ale u mnie jest to problem napewno z cewkami (mam inny typ instalacji) .. tylko ze ponoc jedyna metoda ich sprawdzenia jest wymiana ..

Opublikowano

przyczyna odnaleziona

wadliwy byl jeden matrix

na kompie bylo niby wszystko ok

dopiero po wymianie na nowy auto zaczelo pracowac normalnie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja dalem do sprawdzenia cewki. Koles ma to zrobic na oscyloskopie ale powiem szczerze ze nie mam pojecia czy cos to da. Mowi ze tak zawsze znajduja ktora cewka zdechla. Zmienilem sobie swiece i u mnie sie od tego zaczelo wlasnie :( Teraz obroty faluja, tak jakby gubil momentami iskre i delikatnie jadac przy 2000obr nie dajac gazu autko lekko wzdryga. Jak ta metoda pomoze w lokalizacji uszkodzonej cewki to napisze :)

A propos gazu to... mialem juz sekwencje w jednym aucie i jak jest gaz to auto nie bedzie takie jak nalezy i nie ma sie co oszukiwac!! Masz 328? To nie zaluj na paliwo bo teraz jest mega tanie :D

Jestem jak Media Markt.... Nie dla idiotów :P
Opublikowano
tak, na oscyloskopie da rady wykryc czy cewki sa niesprawne, u mnie tak wykryl dwie .. jedna czesto gubila iskre natomiast druga baaardzo zadko . ale jednak zdarzalo sie jej ..