Skocz do zawartości

320i n46b20 - brak napięcia na grzałce sondy, naprawa, konsekwencje, porada.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam e90 320i n46b20 od 3 lat, naprawdę fajnie spisujący się silniczek. Śmigam na gazie i większych awarii od tego czasu nie miałem, a że lubię mieć wszystko porobione na cito, żadnych Checkow na desce itp dlatego zwracam się z poradą. Około 2-3 tyg temu(akurat jadac do mechanika na wymiane sprzegła) wjechałem w troszkę większy dołek - po czym zapalił mi się check. Jednak nic się z autem nie działo, a w czesniej raz na kilka miesiecy potrafił się zaświecic check od "konwersja katalizatora" - jednak po skasowaniu nie wracał dlugi czas, a kodu bledu nie pamietam. Odebrałem auto po sprzegle i zająłem się tematem checka i tutaj moim oczom ukazały się błędy P0150 i P0036(zdjecie w załączniku z apki z telefonu, jednak posiadam również inpę). Zaczerpnąłem troszke wiedzy i opini i błędy te dotyczą sondy za katem dla 1 i 3 cylindra, poprostu nie mam napięcia na grzałce. Sprawdzone przez mechanika przy okazji skrzynia połączenia kostki itp i jest ok. Tutaj moje pytanie, jak jazda z takimi błędami może wpłynąć na dłuższa metę na silnik? Na ten moment totalnie nic sie nie dzieje, zero zmian i różnicy poza checkiem na desce, który w sumie mógłbym zgasić na stałe bo mam LPG Zenit Bluebox z opcja automatycznego kasowania wpisanych w instalke LPG błędów więc gdybym chciał to jade do gazownika, dodam te błedy i nie beda wracac(dodam ze po skasowania wracaja co drugie odpalenie samochodu). Czy mimo wszystko wziąć się za sonde i ją zmienic, chodzi mi o waszą opinie, co uważacie na ten temat - ja chce zrobic tak by miec spokojną głowę na przyszłość. Jeśli zmiana sondy to jaką polecacie by nie kupić jakiegoś bubla i za chwile zmieniać znowu. Bardzo proszę o wasze opinie/zdania na ten temat

obraz_2024-04-17_105308281.png

Opublikowano

Wymienię tak jak mówisz bo też przychylam się do tej opcji, jednak chciałem dopytać ludzi z forum. Wiem, że część posiadaczy również "wykodowuje" część  sondy, dlatego pragnąłem zaczerpnąć opinie.