Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio zmagam się z problemem, z którym nie potrafię sobie poradzić a mianowicie - pacjent E90 325xi 218km 2006r. na zimnym silnik wydaje metaliczne stukanie równe wraz z obrotami, jak dodam gazu to równo z obrotami wzrasta, na ciepłym wszystko działa poprawnie czyli stukanie znika, podobno dochodzi z kolektora (mógłbym załączyć filmik ale plik jest za duży). Dodatkowo przy niższych obrotach, jakoś 1500-1800 przy dodaniu gazu czasami przydławi go, coś na zasadzie zużytych cewek lub świec, od 2000 obrotów działa igła. I tak myślałem, że mogą to być cewki, ale poprosiłem znajomego i podpiął się komputerem. Jedyne błędy które wyświetliło to były dwa te same błędy głowicy dolotu, jeden mechaniczny, drugi elektryczny, nie pamiętam dokładnie kodu. Dodam, że próbował obrócić zaworem DISA z komputera ale nic nie było słychać. Szperam po internecie i jedne co udało mi się znaleźć to informacje o zaworze DISA i o elektrozaworze vanosa i to też ani jedna informacja nie była dosadna. Pytam bo nie wiem za co się wziąć i czy chociażby ten zawór mógłby odpowiadać za to wszystko albo za chociaż jedno z tego. Prosiłbym o pomoc. W razie rozjasnienia proszę pytac, postaram się jakoś to wszystko bardziej opisać. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zacznij od błędów, które się wyświetlają i ich likwidacji. Błędy jak rozumiem Vanosa dolotowego są dosyć istotne i silnik nie będzie pracował poprawnie z tymi błędami.