Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam witam! Bardzo będe wdzięczny za pomoc, a mianowicie muszę dzisiaj zamowć amortyzatory przednie. Ma e30 320i 89' coupe i nie wiem czy na przod mam zamowić 45 czy 51 mm. A czy jezeli nie ma różnicy to czy robiło by różnice jakby tylne były np 45 a na przod bym kupil 51mm. Proszę o pomoc i z góry dziękuje!!
Opublikowano

Grubość którą podajesz okresla średnicę amortyzatora przedniego wystepowały dwa rodzaje. Teoretycznie da się wywróżyć co fabryka do ciebie założyła to w praktyce bywa różnie. Najłatwiej rozebrać, zmierzyć i wtedy kupić. Niestety w przypadku kiedy Mcpherson jest w samochodzie, trzeba spórbować zmierzyć całą kolumnę.

TUTAJ masz rysunek gdzie mierzyć i jakie są grubośći.

Natomiast tylne są zawsze takie same (rozmiarami).

Generalnie grubość amrtyzatora nie ma znaczenia w jego właściwościach ani pracy. Sztywność tez moze być różna. Bilstein oferuje wersje sportowe w obu grubosciach.

Opublikowano

dokladnie tak jak mowi lagadula. ja dodatm tylko: skrec kola maksymalnie zeby byl dobry dostep. suwmiarka do reki i mierzysz w miejscu podanym na rysunku.

mialem taki zakret w poprzedniej e30 316i 90' - katalog w sklepie moto mowil ze mam te ciensze kolumny. kiedy po konsultacjach ze strona realoem zamawialem amorki do grubszych to facet twierdzil ze na bank przyjde do niego wymieniac te amory na ciensze :)

od dawna najpierw sprawdzam czesci na realoem, zapisuje na kartce numer z katalogu lub konkretny wymiar z tabeli i z ta kartka ide do sklepu. jeszcze nigdy nie kupilem nieodpowiedniego elementu a sprzedawcy chwala - "to jest konkretny klient. skad pan masz takie dokladne katalogi?" :)