Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy Forumowicze,

Mam problem zamykaniem szyby w lewych tylnych drzwiach. Możną ją bez problemu otworzyć ale nie ma szans żeby ją zamknąć. Co więcej, po pełnym otwarciu szyby, naciskając dalej przełącznik szyby w kierunku otwierania słychać klikanie przekaźnika, ale nie słychać go już jak ustawi się przełącznik na pozycję otwierania. Wygląda to jakby BDC ciągle myślało że szyba jest zamknięta. W przypadku pozostałych szyb, jak już się otworzą to przekaźniki nie klikają jak się dalej otwiera szybę. Nie da się również uruchomić inicjalizacji szyby w tych drzewiach.

ISTA wyrzuca następujące błędy:

030101 Rear driver’s door power window: Close relay, no output voltage

030107 Rear driver’s door power window: Hall effect sensor faulty or line disconnection

030115 Rear driver’s door power window: Invalid characteristic curve, no normalisation

03011C Rear driver’s door power window: No initialisation of drive possible

030120 Rear driver’s door power window: system not normalised

Sprawdziłem wiązkę, jest przejście na wszystkich żyłach od silniczka szyby po BDC. Sprawdzałem też dwa inne silniczki i ciągle jest to samo.

Mam jeszcze jedną hipotezę. Samochód kupiłem uszkodzony, miał przejechaną lewą stronę. W tylnych lewych drzwiach była otwarta szyba ale z powodu wgniecionych drzewi była zakleszczona i nie dało się jej zamknąć. Pamiętam z jednego z moich poprzednich BMW, że FRM potrafił wyłączyć daną linię jeśli ilość sygnałów na danym module przekraczała dany limit i trzeba było to resetować. Może w tym przypadku jest podobnie? Ktoś probował zamykać to okno i zablokował BDC i teraz trzeba go wyzerować? Możliwe to?

A może macie inne pomysły?

Z góry dziękuję za pomoc.