Skocz do zawartości

525 wymiana oslon gumowych na polosiach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niedawna mam BMW 525 :D

Zauwazylem przy ogladaniu podwozia ze oslony polosi mam rozwalone :shock: po

obu stronach te co wychodza z dyferencjalu.

Nalezy je oczywiscie szybko wymienic,ale że to jest moje pierwsze tylno-napedowe auto i nie robilem takiej wymiany prosze o wskazowki i maly instruktarz na co uwazac i jak sie do tego zabrac. :?:

Z gory dziekuje za odpowiedzi

BMW 730iA wcześniej

BMW 520i E34, BMW 318 E21, BMW 525 TDS E34, BMW 525i E34

Opublikowano

Uszkodzone osłony lepiej w miarę szybko wymienić. Po dostaniu się brudu zrobią się luzy i w najgorszym przypadku będzie trzeba wymienić całe przeguby.

Sama wymiana nie jest zbytnio skomplikowana pod warunkiem, że kupi się odpowiednie osłony. Ja pierwsze kupione wyrzuciłem. Były to same gumy w komplecie ze smarem i opaskami. Niestety u mnie blaszane dekielki, na które zakłada się szerszą stroną osłon miały zmienną średnicę a guma była płaska i nie dało się dobrze zacisnąć opaski.

Kupiłem następne polskiej firmy HART, które były od razu z metalowym deklem (na stałe połączone) i wszystko było w porządku.

Aby wymienić osłony należy odkręcić półosie ( klusz 8 ampulowy) przeciąć opaski, zdjąć z nich przeguby, usunąć osłony, wymyć stary smar, nałożyć nowy i dalej odwrotnie. Przy kupowaniu należy też znać średnicą swoich półosi, bo może być problem chyba, że będzie to w ASO.

Opublikowano
I ja na tym opisie skożystałem więc też dziękuje:)
Opublikowano
  • Autor

Tak jeszcze jedno sie dpytam jako swiezy uzytkownik BMW.

Mozliwe jest to ze przy ruszaniu gwaltownym i buksowaniu szczelaja polosie tak jak w przednionapedowych samochodach.Takie dochodza odglosy i nie wiem czy to wydech sie mi tlucze ,czy polosie sie juz przypominaja o wymiane

BMW 730iA wcześniej

BMW 520i E34, BMW 318 E21, BMW 525 TDS E34, BMW 525i E34