Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś zapaliły mi się światła STOPu i paliły się ciągle -- nad pedałem hamulca jest "przełącznik" - wypadł z mocowania -- zalożyłem go i po problemie. Ale pół roku później....

... aż do dziś, wystarczy że dotknę pedał sprzęgła to zapalają się światła STOPu -- świecą z tą samą siłą/intensywnością jakbym wciskał pedał hamulca --> jednak wciskając pedał hamulca słychać klikniecie "przełącznika" w momencie zapalania się STOPów,

lecz gdy tylko dotknę pedał sprzęgła też się zapalają STOPy ale bez żadnych dodatkowych dźwięków/kliknięć --> więc w/w przełącznik nie bierze w tym udziału -- pytanie jak to naprawić bo kolejni

mechanicy/elektrycy się poddają a ja jeżdżę z tym już prawie rok....

Wszelkie próby izolowania kabli (plastrami czy taśmami) nie likwidują ani nie minimalizują usterki...

PS. Wszyscy mówią że to nie przeszkadza w jeździe ale każdą moją redukcją czy zmianą biegu na wyższy sygnalizuję kierowcom jadącym za mną że hamuję --> przecież to przeszkadza i denerwuje innych kierowców.

Proszę o pomoc i pozdrawiam :)

Opublikowano
Odłącz przełącznik od stopu przy pedale hamulca, naciśnij sprzęgło i sprawdź czy światła się palą, wtedy dowiesz się czy ten przełącznik nie bierze w tym udziału.

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg

Opublikowano
czuje że w tym bierze udział masa ale musisz się dokładnie wszystkiemu przyjrzeć od początku a morze wina tego że wnet zbliżaj się święta i choinka się robi :cool2:
BMW- BENDZIESZ MUSIAŁ WYPRZEDZIĆ
Opublikowano

Dzisiaj zauważyłem kolejną rzecz -- gdy silnik chodzi to lekkie dotknięcie pedału sprzęgła i zapalają się STOPy (jak po naciśnięciu hamulca), natomiast gdy silnik nie chodzi a kluczyk jest w stacyjce na poz.2 to STOPy zapalają się dopiero po przydepnięciu na ok. 1/4 skoku pedału sprzęgła (po wciśnięciu pedału hamulca zapalają się od razu).

Już wcześniej rozebrałem ile mogłem i widziałem że nacisk na pedał sprzęgła nie ma żadnego wpływu na przełącznik STOPów nad pedałem hamulca -- kable wychodzące z przełącznika owinąłem grubym plastrem od włącznika do końca -- tyle ile się dało/wystawał.

Nadal nic :mad2:

Opublikowano

Czesc

To odlacz wylacznik stopu i nacisnij sprzeglo,przy wlaczonym silniku i po wylaczeniu.Stawiam na zdarta izolacje na kabelkach,tylko gdzie?

pozdrawiam

Opublikowano
Myśle że nie jest to wina przetartych przewodów, bo przez przełącznik przechodzi + i gdyby stykał się z masą to powinien przepalić się bezpiecznik od stopu. Przypuszczam że ten przełącznik jest jakiś felerny, odłącz go i spróbuj bez niego jak to wszystko się zachowuje.

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg