Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

w modelu BMW E92 335i 2010-2013 szpera płytkowa na około 40-50%.

Czy da się zmodyfikować obecnie posiadany fabryczny mechanizm różnicowy dokładając płytki i przerabiając go?

Czy raczej trzeba kupić kompletną część co zapewne będzie wiązało się z większymi kosztami?

Gdzie polecacie w Polsce takie modyfikacje i jaki to mniej więcej koszt?

Opublikowano

Nie da się "dołożyć płytek" i mieć szperę w żadnym tylnym moście. To zupełnie inna konstrukcja.

Musisz kupić i wymienić taką część (tutaj do e46):

https://inter-rally.pl/pol_m_Przeniesienie-napedu_Szpery-plytkowe-MFactory-1884.html?filter_traits[1329925254]=3693

Zakup szpery o odpowiednim spięciu lub regulacja to nic przy tym, jak precyzyjnie trzeba ustawić wałek ataku i przekładni, żeby to nie

wyło jak głodny wilk 🙂.

Kiedyś widziałem, że ktoś wkładał tylny most ze szperą z m3 e92. Na 100% trzeba było skrócić wał napędowy, nie pamiętam jak z półosiami

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

No właśnie ja trochę internetu już przejrzałem i nie znalazłem nigdzie do E92 prócz jednej poniżej... stąd było też zapytanie czy można zmodyfikować jakoś bez kupowania całego elementu.
Spaw u mnie odpada, a Torsen trochę słaba opcja, choć zaraz się okaże że jedyna możliwa 😞

https://ra-ce.pl/p/311/8919/szpera-plytkowa-mfactory-bmw-e46-325i-328i-330i-at-e8x-128i-mt-135i-at-e9x-325i-328i-330i-mt-335i-07-at-1-0way-szpery-plytkowe-mfactory-uklad-napedowy.html

1.0way to spięcie na około 25% tak?

Edytowane przez BigBadWolf
uzupełnienie linka
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Edytowane przez kkx5
Net wariuje, 3x to samo
Opublikowano

Ok jak się popisze po firmach, to coś tam idzie znaleźć i dogadać odnośnie szpery płytkowej. Tylko po prostu nie zawsze są wymienione modele na stronach itd 🙂