Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

poszukuję porady w sprawie dziwnej pracy silnika i sporadycznie pojawiającego się błędu 2B63. 
Ostatnio pękł pasek, którego resztki przeszły przez simmering…

Wymiana rozrządu, opuszczenie miski, żeby wyczyścić z resztek paska - odpalenie i dziwne stukanie z przodu silnika. 
bawiłem się z tematem miesiąc, co chwilę nowe błędy, kolejne wymiany…

Finalnie lista wymienionych części:

1. Rozrzad

2. Elektrozaworu Vanos

3. Vanosy

obecnie przy schodzeniu z obrotów pojawia się błąd 2b63 i w silniku zaczyna coś stukać. Po skasowaniu błędu stukanie występuje ale znacznie cichsze. 

Czy ktoś z was posiada jakiś pomysł co jeszcze sprawdzić/wymienic?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozrzad traci synchronizacje. Vanosy nowe czy uzywka? 

Opublikowano

Nowe. 
Ustawiałem dzisiaj 3 razy rozrząd, po 30 sekundach dobrej pracy znowu zaczyna coś stukać i rozrząd przrstawiony. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No niestety, czasami sie tak dzieje. Vanosy nie chca sie napelnic, nie moga zablokowac i przeskakuja. Jeszcze ze dwa razy ustawisz i wskocza... 

• Lubię to 1
Opublikowano

A jest jakaś możliwość sprawdzenia, czy to faktycznie wina napełnienia vanosow?

niestety wylacznie na weekendy mam możliwość pracy przy samochodzie, a nie ukrywam, że temat ciągnie mi się już jakiś czas. 😞

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć,

trochę czasu minęło ale już nie miałem cierpliwości do tego samochodu. 
obecnie przeczyściłem w miarę dostępu kanały olejowe, zmieniłem uszczelki na nowych elektrozaworach i wczoraj silnik chodził idealnie. 
dzisiaj jak go odpaliłem na zapłonie zapaliła się czerwona kontrolka oleju, a po uruchomieniu słychać zgrzyty jak schodzi silnik z obrotów. 
macie może jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić?

PS wesolych świąt - aby beemki się nie psuły i mało paliły 😅